Radikalizacija štrajka

Liječnici od ponedjeljka zatvaraju vrata ambulanti u poliklinikama

Ljerka Bratonja Martinović

Provođenje nedjeljnog rada znači da će ambulante u poliklinikama biti zatvorene za pacijente



ZAGREB Štrajk liječnika nastavlja se, no predsjednik Hrvatskog sindikata liječnika Ivica Babić ipak se priključio kolektivnim pregovorima za zdravstvo, zajedno s Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara i tehničara koji je u četvrtak prekinuo štrajk. 


  – Želim izbjeći spinove, i zato idem na pregovore. Ali neću potpisati ništa na našu štetu, poručio je danas Babić prije ulaska u ministarstvo, gdje se na pregovorima zadržao tek nešto više od pola sata. 


  Od ponedjeljka liječnici će radikalizirati štrajk dosljednom provedbom nedjeljnog režima rada u bolnicama. To će, među ostalim, značiti i da bi vrata ambulanti u poliklinikama trebala kao i nedjeljom, biti zatvorena. 




  – Žao nam je što su medicinske sestre prekinule štrajk, ali to nas neće oslabiti, poručio je danas Babić. Kolektivni se ugovor, kaže, može potpisati i bez liječnika, ali dok ga oni ne potpišu »neće biti socijalnog mira«. 


  Babić tvrdi i kako su, ako štrajk potraje, stotine mladih liječnika specijalista spremni kuvertirati otkaze i uručiti ih čim pronađu posao izvan Hrvatske.


»Imamo mnogo poznanstava u EU, i to nam neće biti teško odraditi«, prijeti Babić. 


  Pregovori o novom kolektivnom ugovoru za zdravstvo krenuli su dobrim smjerom, ocijenila je po završetku dvoipolsatnih pregovora s ministrom Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.


Danas je prihvaćen zahtjev tog sindikata da se dijelovi sporazuma između sestrinskog sindikata i ministra Ostojića koji se odnose na zapošljavanje i vrednovanje stručne spreme odnose na sve zdravstvene djelatnike u sustavu, a plaćanje prekovremenih sati na sve radnike u zdravstvu. 


  Na pregovorima je dosad pročešljano 17 od ukupno 102 članka kolektivnog ugovora. Po protokolu, pregovori bi morali okončati do 15. listopada.