Vrijeme im nije saveznik

Liječnici je otpisali, ali Ana Mari se ne predaje: Ova hrabra obitelj preživjela je pakao, sada treba vašu pomoć

Ljerka Bratonja Martinović

O njenom slučaju govorilo se kao o medicinskom čudu jer je unatoč metastatskom raku dojke, dijagnosticiranom u visokoj trudnoći rodila zdravo dijete i preživjela. No, neurološki ispadi koje danas trpi zbog nepoznatog razloga sve su češći i jači, a pomoći kod nas nema



ZAGREB – Kad pomislite da ne može biti gore, znajte da može. Uvijek može biti gore. To ti život dokaže. Treba uživati u onome što imaš. Ove rečenice početkom godine izgovorio nam je Dino Ljutić, hrabri tata koji se već tri godine bori za život supruge Ana Mari nakon što je, na čuđenje liječnika, unatoč teškom obliku raka dojke u veljači 2017. rodila zdravog dječačića i preživjela još dvije godine.


Ovoj obitelji danas je, baš kako je tada Dino Ljutić predvidio, gore nego prije pola godine. Neurološki ispadi koje Ana Mari trpi zbog nepoznatog razloga sve su učestaliji i jači, a naša joj medicina ne može pomoći. Zbog toga njezin suprug Dino komunicira s više inozemnih klinika u potrazi za odgovarajućom terapijom, no odlazak na liječenje, koje bi prema prvim procjenama stajalo oko 10.000 eura, iz svog skromnog kućnog budžeta ne može platiti. Ana Mari je od rujna 2018. u invalidskoj mirovini koja iznosi oko 2.000 kuna, a Dino, kuhar po zanimanju, radi samo pola radnog vremena kako bi mogao skrbiti o njoj i o djeci pa mjesečno uspije zaraditi tek oko 3.000 kuna. To im je dovoljno jedva da prežive.


Život ove mlade obitelji pretvorio se u noćnu moru krajem 2016. godine, kad su liječnici Ana Mari, u visokom stupnju druge trudnoće, dijagnosticirali metastatski rak dojke. Zloćudna se bolest proširila, pa je nesretna žena stavljena u induciranu komu, a mjesec i pol prije termina poroda podvrgnuta je carskom rezu kako bi se djetetu spasio život. Njezin je život, bili su uvjereni liječnici, bio završen. O tom se slučaju govorilo kao o medicinskom čudu, jer brojne metastaze nisu naškodile djetetu, a majka, kojoj su liječnici u veljači 2017. prognozirali jedva tri do pet dana života, živa je još i danas.


Napadi sve teži




Je li njenom mozgu naštetila inducirana koma ili kemoterapija koju će, kažu liječnici, primati doživotno, nije poznato. No Dini Ljutiću to, na kraju krajeva, nije ni važno. On razmišlja o tome kako supruzi, i svojoj djeci, osigurati maksimalnu kvalitetu života. Nakon povratka iz bolnice, Ana Mari je zaboravila čitati i pisati, a ne zna napraviti ni neke osnovne radnje, poput otvaranja hladnjaka ili kuhanja kave. O djeci se ne može brinuti, njeni se sinovi Marko (4) i Matias (2) brinu o mami. Nose joj lijekove, paze na nju. Drukčiju mamu i ne poznaju, njima je to normalno stanje – tužno će tata Dino.


Tumor joj je sada stacioniran, a glavni su problem napadi, koji su prešli iz epileptičkih u psihogene. Sve su češći i teži, a liječnici, s obzirom na to da ne znaju uzrok, ne znaju ni kako bi ih liječili. Najprije je primala antiepileptike, a od listopada prošle godine ne prima ništa osim terapije za osnovnu bolest.


– Povremeno joj se javlja oduzimanje ekstremiteta, grčenje ekstremiteta, ima halucinacije… Sve je to strašno iscrpljujuće za sve nas. Htio bih joj maksimalno poboljšati kvalitetu života, ako je ikako moguće. Pravo je čudo da je uopće tu… – kaže njezin suprug. Trenutno se, kaže, žali na bolove u kralježnici. Metastaze su joj posvuda – na jetri, kralježnici, limfi, plućima…, međutim, bolest se ne širi.


Oprečna mišljenja


Prima oralnu hormonalnu bioterapiju, Herceptin i Perjetu, a u dobi prije 40. godine uvedena je u prijevremenu menopauzu da bi se spriječilo djelovanje hormona na širenje bolesti. Dino je zbog njezinih neuroloških problema tražio i drugo stručno mišljenje, ali je samo u bolnici Sv. Duh dobio dva potpuno oprečna mišljenja pa je odustao. »To samo zbunjuje, na kraju ne znate što biste« – kaže.


Neurolog je Ana Mari preporučio logopeda, vježbe pisanja i crtanja, ali ta terapija kod nas postoji samo za djecu. Odrasli je mogu dobiti jedino privatno.


– Vrijeme joj nije saveznik, neurološki ispadi su sve izraženiji – kaže njen suprug. U talijanskoj Klinici Padre Pio dobili su kontakte klinika u Milanu, Sieni i Trevisu koje mogu pomoći u ovakvim slučajevima. Klinika Acibadem iz Turske najprije želi napraviti dodatne pretrage MRI i CT-om visoke rezolucije, što zajedno iznosi oko 2.000 eura. Cijena intratekalne terapije, ako bi se pokazala primjenjivom u slučaju Ana Mari, iznosila bi 3.655 eura za prvi ciklus, a još po 3.140 eura za drugi i treći ciklus.


– Za preglede bi nam trebalo oko 90.000 kuna. Točan iznos nemamo, a nadamo se da bi u to bio uključen i smještaj, put i boravak..Nadamo se da će to biti dovoljno, jer Ana Mari samo želi živjeti… – poručuje hrabri otac, Dino Ljutić.


Za liječenje potrebno 10 tisuća eura


Odlazak na liječenje bi prema prvim procjenama stajao oko 10.000 eura, što obitelj iz svog skromnog kućnog budžeta ne može platiti. Za one koji se odluče pomoći Ani Mari Ljutić, broj računa za uplate je:HR7623400093210135194DINO LJUTIĆPBZGHR2X za uplate iz inozemstva