Sporni naputak

Liječnici i pacijenti tvrde da je u zdravstvu zavladao kaos: Nakić ograničavanjem internih uputnica maltretira bolesnike

Ljerka Bratonja Martinović

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Pacijente već naručene na pretragu na temelju interne uputnice iz bolnica vraćaju liječniku primarne zaštite po crvenu uputnicu, a na novi termin za istu pretragu čeka se od tri do 12 mjeseci



ZAGREB Zbog Nakićevog naputka o izdavanju C1 uputnice koja pacijentu omogućava pregled i cjelovitu obradu u bolnici, u zdravstvu je zavladao kaos. Pacijente već naručene na pretragu na temelju interne uputnice iz bolnica vraćaju liječniku primarne zdravstvene zaštite po crvenu uputnicu, a na novi termin za tu istu pretragu čeka se od tri do 12 mjeseci – poručili su iz nekoliko udruga liječnika i pacijenata, tražeći od ministra zdravlja Darija Nakića da preispita spornu odluku i vrati C1 uputnice u punu primjenu.


Brže do dijagnoze


– Jednog su pacijenta, koji je ovih dana došao na zakazani termin za pretragu u jednoj zagrebačkoj bolnici, odbili primiti jer je imao internu uputnicu, a ne »crvenu« koju piše obiteljski liječnik. Pacijent je inzistirao da se pretraga napravi, ali je prethodno morao potpisati da će, ako u roku od dva dana ne donese crvenu uputnicu, platiti cijenu pretrage od 265 kuna. To je čisto maltretiranje pacijenata – navela je Vesna Potočki Rukavina, predsjednica zagrebačke podružnice KoHOM-a.


Uputnica C1 izdaje se u slučajevima kad liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne može postaviti dijagnozu ili se radi o teškom bolesniku, a na temelju takve uputnice specijalist u bolnici provodi cjelovitu obradu pacijenta, uključujući pretrage i preglede drugih specijalista. Nakić je odlučio ograničiti primjenu C1 uputnice samo na jednu djelatnost, pa tako primjerice imunolog više ne može poslati pacijenta gastroenterologu, već ovaj mora po uputnicu svom liječniku. Ministar je pritom poručio da pisanje uputnica nije posao bolničkih liječnika te da obiteljski liječnici zlorabe C1 uputnice rješavajući se pacijenata koje više ne vide po godinu dana.




– To ne stoji. U dvije godine napisala sam samo pet takvih uputnica, i to da bih pacijentu osigurala što brži put do dijagnoze. Riječ je o teškim pacijentima, za čije sam stanje jako zainteresirana – odgovara Potočki Rukavina. Dok Nakić tvrdi da su čak 25 posto izdanih uputnica sporne C1 uputnice, liječnici ga opovrgavaju navodeći da obiteljski liječnik u prosjeku izda samo pet takvih uputnica mjesečno.


Problemi u rujnu


Problem s C1 uputnicama najteže je pao pacijentima s otoka i iz ruralnih krajeva, jer njih vraćanje liječniku po crvenu uputnicu stoji ne samo vremena, nego i putnih troškova i izgubljenog radnog dana. U KoHOM-u tvrde da zbog ministrovog dopisa od 17. lipnja nije nastao kaos samo s C1 uputnicama, nego i s D1 i D2 uputnicama, te da se u nekim županijama i dalje radi po starom, a u nekima se Nakićev naputak dosljedno provodi. Pravi problemi s uputnicama nastupit će u rujnu, tvrdi predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, Ivica Belina. Ministrova odluka, donesena mimo Upravnog vijeća HZZO-a, najviše će štetiti pacijentima i produljit će liste čekanja – upozorava Belina. Najviše će na gubitku biti teški pacijenti koji ovise o takvim uputnicama. Predsjednik udruge Remisija, Nenad Horvat, upozorava da je oboljelima od reumatoidnog artritisa problem ustati i otići do trgovine, a kamoli vraćati se iz bolnice neobavljena posla po »pravu« uputnicu.