Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 3
Sutra: 10° 10° 3
19. siječnja 2020.
Psihoaktivna supstanca

Liječnica zaprimila dječaka koji je pušio osvježivač zraka: 'Nemate pojma kakav je to osjećaj, rekao mi je'

Foto D. Kibel
Foto D. Kibel
Autor:
Objavljeno: 20. rujan 2018. u 10:05 2018-09-20T10:05:23+02:00

U osječkom KBC-u prošle je godine evidentiran samo jedan slučaj konzumacije osvježivača zraka, dok ih je ove godine do 1. kolovoza zabilježeno čak 13. 

Na Zavodu za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a u Osijeku sve je više slučajeva konzumiranja psihoaktivnih droga, piše Glas Slavonije.

Pročelnica Zavoda doc. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković zaprimila je 11-godišnjeg dječaka nakon što je konzumirao osvježivač zraka, a tijekom pregleda i pitanja „zašto je to pušio“, dobila je sljedeći odgovor:

- Liječnice, nemate pojma koji je to osjećaj kad ne znate ni gdje ste, ni što ste, niti tko ste. Nalazite se u jednom čudnom svijetu i niste ni svjesni što radite. Totalno nemate pojma tko ste, imate kaos u glavi i razne boje! Sve to traje dvadesetak minuta, a nakon toga ne osjećate ništa – rekao je dječak.

U osječkom KBC-u prošle je godine evidentiran samo jedan slučaj konzumacije osvježivača zraka, dok ih je ove godine nebrojeno više – do 1. kolovoza zabilježeno je čak 13 slučajeva bolničkog prijema nakon konzumacije, a to je već znak za uzbunu.

Konzumenata ima još

Prema doktorici Dodig Ćurković to niti nije realna brojka tinejdžera koji konzumiraju osvježivač zraka:

- Radi se o 13 evidentiranih maloljetnih osoba u dobi od 11 do 18 godina, a to su samo oni koje smo mi zabilježili. Problem je u tome što ne postoje trakice kojima se može točno detektirati da je netko uzeo „to i to“ sredstvo, jer je to još uvijek siva zona, rekla je Dodig Ćurković te naglasila da djeca sama kažu koje su sredstvo uzeli i gdje su ga kupili.

Brojne posljedice na zdravlje

Doktorica navodi da joj govore i o kojem novčanom iznosu se radi za kupnju proizvoda. Djeca navode da osvježivač puše zbog osjećaja koji je teško opisati.

Posljedice za konzumenta su brojne. Od promjene ponašanja, agresivnosti, stalnog umora, a postoji mogućnost kolabiranja i izgubljenosti u prostoru. Dodig Ćurković kaže da neminovno dolazi do sukoba s roditeljima, te lažnih obećanja kako više neće uzimati tu supstancu.

Loš društveni utjecaj

Dodaje kako je veliki problem i u tome što liječnici ne znaju pozadinu zdravstvenog stanja, a kemija koja se nalazi u osvježivaču može imati neželjene posljedice na svakog tko ima neki zdravstveni problem.

Roditelji bi tako trebali biti sto posto sigurni u tome što im dijete radi, biti im stalna podrška, ali i utjecati na njih. Nažalost, prema Dodig Ćurković, društvo u današnjem vremenu ipak ima sve veći utjecaj na ponašanje, nego što to imaju roditelji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.