Ipak kompromis u Bruxellesu

Lex Perković se mijenja do 1. siječnja, Reding podržala Vladu oko ćirilice

Jasmin Klarić

"Zakon će stupiti na snagu što je prije moguće, a najkasnije do 1. siječnja 2014.", rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka Orsat Miljenić



BRUXELLES  Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, poznatiji kao “Lex Perković” izmijenit će u hitnoj proceduri i stupit će na snagu najkasnije 1. siječnja 2014. godine, objavili su hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić i povjerenica Europske komisije za pravosuđe Vivien Reding. U Zakonu će se ukinuti sporno vremensko ograničenje pri izručenju hrvatskih državljana, pa će se europski uhidbeni nalog odsad moći primjenjivati i na zločine počinjene prije kolovoza 2002. godine, kako je na tome dosad i inzistirala Europska komisija. S druge strane, dijelom je ispoštovan i hrvatski zahtjev za nekoliko mjeseci vremena odgode od primjene zakona. 


Procedura za pokretanje sankcija protiv Hrvatske time se ne zaustavlja automatski, no kako je Reding najavila, ukoliko se zakon promijeni onako kako je dogovoreno, EK će odlučiti o daljnjim koracima, uključujući i o zaustavljanju procedure.


Reding je odgovarajući na pitanja novinara otvoreno podržala i napore koje Vlada čini na uvođenju ćirilićnog pisma u javnu upotrebu u Vukovaru.


Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala je u srijedu u New Yorku da je dogovorom o takozvanom »lexu Perković« riješen problem između Hrvatske i Europske komisije, premda će i u budućnosti biti razlika u mišljenjima.»Problem je riješen«, rekla je Pusić koja boravi u New Yorku na Općoj skupštini UN-a. Na pitanje slaže li se s ocjenom da vlada nije dobro iskomunicirala »lex Perković« ni s hrvatskim građanima ni s Europskom unijom, odgovorila je kako se s tim kao članica vlade ne može složiti.»Mislim da je pitanje samo redoslijeda i koraka, ništa nije izgubljeno, postoje određena pravila unutar EU-a koja kao članica hoćemo, moramo i trebamo poštivati. U onom dijelu u kojem mislimo da ona nisu sasvim pravedna i u potpunosti jednaka za sve zemlje imamo mogućnost i prostor zalagati se da se ona promijene«, rekla je Pusić.Na novinarsko pitanje je li Hrvatskoj sve to trebalo, ministrica je rekla kako ne zna.»Ono što je po mom mišljenju ključno jest znati da neće uvijek sve biti apsolutno glatko i bez poteškoća i razlika u mišljenjima. Glavno je da ste u stanju pregovarati i razgovarati i na kraju doći do rješenja koje otklanja svaku mogućnost negativnih posljedica za Hrvatsku«, rekla je Pusić.Istaknula je da će različitih mišljenja biti i unutar vlade, no kako je dodala to je ogromna prednost koalicijskih vlada – imati mogućnost razgovora i rješavanja problema. (Hina)