HND o izvješću RSF-a

Leković: Padu Hrvatske na ljestvici slobode medija ne treba se čuditi

Hina

Saša Leković / Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

Saša Leković / Snimio Denis LOVROVIĆ / Nl arhiva

»Nakon ovog izvješća očekujemo da nas premijer sam pozove, jer predstavljamo gotovo 2500 novinara. Političari se ne bi smjeli sjetiti medija, novinara i novinarstva samo kada ih trebaju«, kaže predsjednik HND-a



ZAGREB Komentirajući novo izvješće Reportera bez granica (RSF), po kojem je Hrvatska po slobodi medija od lani pala za 11 mjesta pa je trenutno na 74. mjestu u svijetu, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković izjavio je kako se tako negativnom izvješću nitko tko prati situaciju u hrvatskim medijima ne treba čuditi.


»To se podudara sa svim izvješćima o stanju medija u Hrvatskoj koje su izradile stručne međunarodne organizacije i institucije, neovisno jedna o drugoj, te s onime na što HND neprekidno godinama upozorava javnost i hrvatske vlasti. Pad od 11 mjesta za prošlu godinu je velik, ali tu je prvenstveno riječ o neprekidnom ignoriranju problema, pa se radi o kontinuiranom trendu pada, kako i RSF upozorava«, rekao je Leković Hini.


Podsjetio je kako je HND u više navrata tražio razgovor s premijerom Andrejom Plenkovićem ne bi li mu objasnio probleme u medijima, posebno javnima, te u novinarstvu i prema novinarima, jer se to tiče svih hrvatskih građana, ali odgovor je izostao.




»Nakon ovog izvješća očekujemo da nas premijer sam pozove, jer predstavljamo gotovo 2500 novinara. Političari se ne bi smjeli sjetiti medija, novinara i novinarstva samo kada ih trebaju«, kaže predsjednik HND-a.


Leković kaže da je u izvješću RSF-a riječ o prošloj godini, kada je na vlasti bila prethodna Vlada, ali se ni s novom Vladom ne događa nikakav pozitivan pomak.Ignoriranje problema dugoročno opasno

»Znamo da za to treba vremena i jasno je da hrvatsko društvo ima puno problema, ali situacija u medijima i odnos prema njima i novinarima izravno je povezan s time. Oni su u neraskidivoj vezi, a ignoriranje tih problema je dugoročno vrlo opasno«, ocijenio je Leković.


Napadi na medije, lažne informacije, pritisak i trijumf moćnika, poput američkog i turskog predsjednika Donalda Trumpa i Tayyipa Erdogana, razlozi su zbog kojih RSF upozorava da »nikada sloboda tiska nije bila u tolikoj opasnosti«. Hrvatska, koja se nalazi na 74. mjestu, bilježi kontinuirani trend pada jer je 2014. bila na 58. mjestu.


Prema izvješću RSF-a, hrvatske vlasti miješale su se u rad javnih medija, a novinari koji su istraživali korupciju, organizirani kriminal ili ratne zločine često su bili izloženi maltretiranju.


RSF navodi da je kleveta u Hrvatskoj kriminalizirana, a vrijeđanje Republike, njezinih simbola, himne ili zastave može se kazniti zatvorom do tri godine. Još gore, medijski sadržaj koji nekoga ponižava kriminaliziran je od 2013. godine, kaže RSF.


Miješanje vlasti u rad HRT-a dovodi u pitanje medijske slobode i medijsku neovisnost u zemlji. Hrvatski sabor smijenio je glavnog ravnatelja HRT-a u ožujku 2016. i imenovao vršitelja dužnosti koji je »degradirao ili premjestio oko 70 novinara ili urednika u okviru nečega što su kritičari nazvali ideološki motiviranim čišćenjem«, ističe RSF.