Šef stranke pobijedio

Ledeni odnosi: Dio vrha SDP-a smatra da je stranka s Bernardićem zaglavila, ali ga ne smjenjuje

Dražen Ciglenečki

Za smjenu Davora Bernardića trebale bi se izjasniti dvije trećine članova Glavnog odbora / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Za smjenu Davora Bernardića trebale bi se izjasniti dvije trećine članova Glavnog odbora / Foto Davor KOVAČEVIĆ

To će vjerojatno tako potrajati još barem neko vrijeme, analizirao je jučer situaciju u SDP-u jedan član Predsjedništva. Za njega opasnosti neće biti ni na Glavnom odboru, gdje će dobiti formalnu podršku



ZAGREB – Nakon burne sjednice predsjedništva SDP-a u utorak navečer, Davor Bernardić, Peđa Grbin i Bojan Glavašević više su sati jučerašnjeg prijepodneva proveli na istom mjestu – na konferenciji »Izgradnja dobrog društva ususret socijalnoj i demokratskijoj Europi« u organizaciji zaklade Friedrich Ebert Stiftung u Zagrebu. Sva međusobna komunikacija trojca koji bi u teoriji itekako trebao surađivati na izgradnju socijalne i demokratskije Hrvatske i EU-a, međutim, svela se na kurtoazno i najkraće moguće pozdravljanje, što je najbolja slika ledenih odnosa koji su zavladali u vrhu SDP-a posljednjih dana.


Uvođenje tutora


Na sjednici predsjedništva Bernardić je odnio pobjedu. Dobio je podršku svih prisutnih osim Grbina i Glavaševića i to je Bernadiću trenutačno sigurno najvažnije. Ali, njegov je problem činjenica da većina članova Predsjedništva koji su ga podržali zapravo ima izrazito loše mišljenje o njemu i načinu na koji on vodi SDP. Taj je paradoks danas dominantno obilježje SDP-a.


– Mi smo jednostavno zaglavili s Bernardićem. Skoro svima u vodstvu SDP-a potpuno je jasno da stranka s njim na čelu nema perspektivu. No, s druge strane, ne postoji spremnost da se to riješi i smijeni Bernardića. To će vjerojatno tako potrajati još barem neko vrijeme, analizirao je jučer situaciju u SDP-u jedan član Predsjedništva.




Kao ilustracija opisanog paradoksa možda najbolje može poslužiti odnos što ga prema Bernardiću ima potpredsjednik stranke Rajko Ostojić. On javno bezrezervno podržava Bernardića, a to je učinio i na sjednici Predsjedništva u utorak. Ali, prethodnih je dana Ostojić u stranačkim kuloarima, u razgovorima s kolegama iz vodstva SDP-a, promovirao ideju da se Bernardiću da još tri mjeseca i da mu precizno propiše što bi u tom razdoblju morao raditi.


– Rajko misli da bi se Bernardiću trebalo dati konkretne naputke što mora odraditi. Čak da mu se odrede i ljudi iz SDP-a s kojima bi on to trebao provesti. Dakle, Rajko bi praktično uveo tutore Bernardiću, toliko je zadovoljan njime kao predsjednikom stranke – ispričao nam je jedan SDP-ovac kakav je plan Rajko Ostojić imao za Bernardića. No, na sjednici Predsjedništva ga nije izložio. Stoga sve ostaje po starom, Bernardić (još) nije »sukarniziran« (op.a. formalno ostaje na vlasti, ali nema moći, po uzoru na indonezijskog državnika Sukarna). Za njega opasnost ne predstavlja niti subotnja sjednica Glavnog odbora, na kojoj će također dobiti formalnu podršku.


Riskantni potezi


Za njegovu smjenu trebalo bi se izjasniti dvije trećine članova tog tijela, a kako se pretpostavlja da Bernardić u njemu ima u najmanju ruku i natpolovičnu potporu, jasno je da iznenađenja teško može biti. Nepoznato je tek što će biti s Milankom Opačić i Mirandom Mrsićem, za koje je predsjedništvo ustanovilo da su nanijeli štetu stranci. Glavni odbor bi se mogao složiti s tom ocjenom, ali ne bi ih već u subotu mogao isključiti jer takav prijedlog mora prvo doći od Predsjedništva. U slučaju da Predsjedništvo, po završetku sjednice Glavnog odbora, izglasa takav prijedlog, može se očekivati da Grbin zatraži da se jednako postupi i prema njemu, kao i prema Ranku Ostojiću, Bojanu Glavaševiću, Ivanu Klarinu…


Je li Bernardić spreman povući taj potez i predložiti Glavnom odboru i izbacivanje tih članova? Malo je vjerojatno, bilo bi to za njega previše riskantno. Pitanje je bi li mogao osigurati većinu u Glavnom odboru i za eliminaciju Grbina i spomenutih. A ako bi se ipak upustio u to i Glavni odbor na kraju izglasa i njihovo isključenje, jasno je da bi u Saboru bio formiran novi zastupnički klub, koji bi mogao brojiti i do 15 članova. Takav bi rasplet sigurno presudio Bernardiću i stoga bi ravno čudu bilo kad bi on krenuo i na Grbina i ostale.