Obračun s prevarantima

Lažne invalidske mirovine morat će se vratiti državi

Jagoda Marić

Svi zaposleni koji dobiju rješenje o invalidnosti ubuduće će svake tri godine na novu provjeru, najavljuju iz Vlade

ZAGREB » Tisuće umirovljenika koji primaju invalidsku mirovinu mogli bi ostati bez svojih mjesečnih primanja ukoliko se pokaže da za to nemaju odgovarajući mirovinsku dokumentaciju ili da da je je ona lažna ili krivotvorena. Nekoliko je tisuća i zaposlenih, pogotovu onih u državnoj upravi i javnom sektoru, koji bi mogli izgubiti invalidski dodatak, ali i sve ostale posljedice što ih imaju za vrijeme svoga rada zato što su uspjeli ishoditi rješenje o profesionalnoj invalidnosti.   Već ovaj tjedan na Vladi bi se mogla, potvrdilo nam je više izvora iz Banskih dvora, naći uredba sa zakonskom snagom kojom će se pripremiti teren za obračun s onima koji su invalidsku mirovinu, ali i povlastice dok su još u svijetu rada stekli iako na njih nisu imali pravo.

   Nova vještačenja


Prema zakonu o mirovinskom osiguranju, napominje naš sugovornik iz Ministarstva rada, dosad bi se nakon saznanja da netko prima invalidsku mirovinu a da u njegovom dosijeu nema medicinske dokumentacije ili da je ona lažna, ta informacija mogla jedino proslijediti DORH-u koji je onda odlučivao hoće li se upustiti u sudski postupak ili ne, a taj bi postupak u pravili trajao godinama.


  Sada će se takve sumnje otklanjati na ponovnoj provjeri nečije invalidnosti ali i dokumentacije koju je priložio.




  Ne možemo ponovno poslati na medicinsko vještačenje 240 tisuća umirovljenika koji su otišli u invalidsku mirovinu, ali možemo u Centru za medicinska vještačenja provjeriti svakoga tko ima sumnjivu dokumentaciju i naši timovi već rade na izdvajanju takvih slučajeva, kaže naš izvor. Otkriva i da su već sada pronađeni brojni slučajevi u kojima je iz dosijea pojedinih umirovljenika nestala njihova medicinska dokumentacija, da su zamijećeni i predmeti u kojima se nakon tek jednog posjeta psihijatru donijelo rješenje o umirovljenju, bez dokumentacije o liječenju ili boravku u bolnici, a ironično dodaje da je sustav državne uprave toliko učinkovit da su pojedini umirovljenici u ponedjeljak podnijeli zahtjev, a u petak već imali rješenje o invalidskoj mirovini.


  – Svi će ti slučajevi na provjeru i ako se dokaže je dokumentacija na osnovu kojih su dobili mirovinu lažna, ona će im se obustaviti, a u sudskom će postupku država od njih zahtijevati i sredstva koja su godinama ranije nezakoniti primali, najavljuje naš sugovornik.   

Provjera povlastica


Uz to slijedi provjera i profesionalne invalidnosti kod zaposlenih, a prvi na udaru će biti oni koji plaću primaju iz državnog proračuna.


  – Tisuće takvih slučajeva ćemo provjeriti i prvo ćemo krenuti od sebe odnosno od Zavoda za mirovinsko osiguranje. Ako se utvrdi da je invalidnost manja od od one koja je priznata rješenja se stavljaju izvan snage, gubi se dodatak na plaću. Ali i ostale povlastice poput besplatnog parkiranja ili voženje autocestama, rekao nam je sugovornik iz Ministarstva rada. Dodaje i da će država od takvih svojih zaposlenika-invalida potraživati sve što su nezakonito dobili, pogotovu dodatak na plaću koji je mogao biti i do nekoliko stotina kuna, ali priznaje da će biti teže izračunati vrijednost ostalih povlastica. Svi zaposleni koji dobiju rješenje o invalidnosti ubuduće će svake tri godine na novu provjeru. Naš izvor nije otkrio postoje li procjene koliko je zbog lažnih invalidskih mirovina ili zaposlenika s invaliditetom država oštećena, nego napominje da su oštećeni ljudi koji doista imaju zdravstvenih problema i koji su zaslužili povlasticu dok su u radnom odnosu ili odlazak u invalidsku mirovinu, jer je novac odlazio onima koji na to nemaju pravo. Poručuje da će se država pozabaviti i onima koji su omogućili lažne invalidske mirovine i dodatke za invalidnost.