Traži se rješenje

Lalovac razočaran bankama u ”slučaju franak”

Hina



ZAGREB – Ministar financija Boris Lalovac izrazio je u utorak nezadovoljstvo time što banke još uvijek nisu ponudile prijedloge za rješenje problema građana s kreditima vezanim uz švicarski franak te, ako ih uskoro ne iznesu, najavio izradu sveobuhvatnog zakona o stambenom kreditiranju, dok su iz Hrvatske udruge banaka (HUB) objavili da će »poduzeti sve da s institucijama države pronađu konstruktivno i trajno rješenje za korisnike stambenih kredita u švicarskim francima«.


Lalovac: Neozbiljno je što banke nisu još ništa ponudile


»Razočaran sam jer nakon šest mjeseci banke nisu još ništa ponudile. Za mene je to vrlo neozbiljno budući da znaju da je problem u njihovim bilancama vrlo velik i da je to stvorilo socijalne tenzije u društvu. Nisam samo iznenađen već i ogorčen jer cijelo vrijeme govore da će to biti i da samo što nisu, traže ustupke od države kroz razne porezne olakšice. Mi smo rekli da smo spremni, ali da prvo želimo čuti njihovo rješenje«, rekao je Lalovac u video razgovoru za Jutarnji.hr.


Neprihvatljivo mu je, kako je rekao, da netko može imati glavnicu koja je danas veća nego prije deset godina kada ju je uzimao. »Ne postoji niti jedan sustav koji to može izdržati i zbog toga je moj prijedlog, ukoliko ne dođu s nekim konkretnim rješenjima, da idemo s jednim sveobuhvatnim zakonom o stambenom kreditiranju koji će po prvi put u Hrvatskoj regulirati vrlo jasno sve te odnose«, rekao je Lalovac.




Taj zakon bi, kaže, bio puno širi i vjerojatno bi u njemu implementirali određena sudska rješenja koja su sudovi donosili.


Svakako bi, istaknuo je, išli u korist potrošača. »Potrošači, odnosno građani su ovdje slabija strana i ne mogu na sebi nositi rizik – tečajni, kamatni i rizik promjene vrijednosti kolaterala. Kada se događaju ovakvi poremećaji, morate postaviti nove odnose – koliko vam danas nekretnina vrijedi, koliko je vaš novi otplatni potencijal i koje su realne mogućnosti otplate«, naglasio je ministar.»Nedopustivo je da 2015. upadnete u dužničko ropstvo i da bankari kažu da ne mogu isknjižiti u svojim knjigama. Ja kažem da mogu jer su u doba krize u Hrvatskoj na temelju povlačenja dobiti u maticama povukli 10 milijardi kuna dobiti. Pitam odakle su stvorili tu dobit«, rekao je Lalovac.

Na tom zakonu počet će raditi u lipnju. Vjeruje da će u rujnu biti u saborskoj proceduri.


Vezano za presudu Vrhovnog suda, komentirao je da odluke koje kasnije kompliciraju određeni proces donošenja konačne odluke, nisu odluke koje zadovoljavaju sustav.S ovime će se, upozorio je, gomilati jako puno troškova i to će u konačnici ponovno netko morati platiti.

»U razgovoru s Ministarstvom pravosuđa probat ćemo vidjeti kako dogovoriti s poslovnim bankama i vidjeti kako ono što je Vrhovni sud donio implementirati u sustav. Mislim da bi trebalo ići na jedinstveno rješenje, a ne u pojedinačne tužbe jer će one samo iscrpiti ljude sustav i administraciju«, poručio je ministar.


HUB: Čekamo termin


Upitani za komentar današnje izjave ministra Lalovca iz HUB-a su odgovorili da će »s obzirom na socijalni trenutak u kojemu se Hrvatska nalazi, banke poduzeti sve da s institucijama države pronađu konstruktivno i trajno rješenje za korisnike stambenih kredita u švicarskim francima«.


Drže kako se rješenje treba temeljiti na načelima dobrovoljnosti, jasnih socijalnih kriterija i pravične podjele troška te podsjećaju da su i Europska komisija, Svjetska banka i MMF istaknuli da rješenje treba biti socijalno osjetljivo.


Navode i kako je »u nastavku rada na mogućim rješenjima HUB Ministarstvu financija već predložio održavanje novog sastanka u cilju dogovora za sve daljne korake« i da čekaju termin.»Što se tiče zakona o stambenom kreditiranju, čije se donošenje najavljuje, on se ionako mora donijeti jer tako nalaže europska direktiva. Nadamo se da će se u zakonu primijeniti standardi upravo onako kao što ih postavlja direktiva (bez dodatnih netržišnih ili administrativnih ograničenja)«, kaže se u izjavi HUB-a