Postignut dogovor

Lalovac: Oprost duga mogao bi početi od 1. siječnja

Hina

Ministar financija Boris Lalovac najavio je da bi od 1. siječnja mogao početi oprost duga socijalnim slučajevima, koji su u blokadi dulje od godinu dana, čime bi moglo biti obuhvaćeno oko 60.000 blokiranih građana



ZAGREB – Ministar financija Boris Lalovac najavio je da bi od 1. siječnja mogao početi oprost duga socijalnim slučajevima, koji su u blokadi dulje od godinu dana, čime bi moglo biti obuhvaćeno oko 60.000 blokiranih građana.


Lalovac je u utorak u HTV-ovoj emisiji Otvoreno izjavio da je o tome postignut dogovor s bankama, a još se čeka odluka teleoperatera, s kojima je u zadnje vrijeme postignut napredak u pregovorima.Prema pisanju Jutarnjeg lista, teleoperateri su ipak popustili u pregovorima s Vladom i pristali na otpisivanje dugova socijalno najugroženijim građanima, odnosno registriranim primateljima socijalne pomoći, dok bi za ostale mogli odobriti moratorij na dug od najviše tri godine, tijekom kojih se ne bi pribrajale kamate i administrativni troškovi. Nakon postizanja konačnog dogovora, sastavio bi se sporazum s vjerovnicima koji bi se u iduća dva tjedna trebao naći na dnevnom redu Vlade.Pravo na otpis duga imali bi građani koji su dužni manje od 25.000 kuna, a primaju socijalnu pomoć ili su nezaposleni dulje od godinu dana, kao i primatelji mirovina manjih od 2.500 kuna koji nemaju ušteđevinu i druge imovine osim nekretnine u kojoj žive. Bankama, koje su već ranije pristale na dogovor s Vladom o otpisu duga socijalno najugroženijima, oprošteni dugovi priznat će se kao trošak, što bi im donijelo porezno rasterećenje.U Hrvatskoj je blokirano oko 320.000 građana, od kojih je dvije trećine blokirano dulje od godinu dana. Vlada procjenjuje da ih je 60.000 dužno manje od 25.000 kuna.