Osporene promjenjive kamatne stope

Labinski Općinski sud donio prvu presudu za kredit u eurima

Adriano Šćulac

Ilustracija Foto: Reuters

Ilustracija Foto: Reuters

Nakon ovog, prvog slučaja u Hrvatskoj, u kojem je osporen kredit u eurima, sud je ništetnom proglasio samo kamatnu stopu, no slijedi žalba dužnika



LABIN » Labinski Općinski sud donio je prvu presudu u Hrvatskoj kojom je osporen kredit u eurima. Presuda je donesena u slučaju dva kredita ugovorena s valutnom klauzulom, jednog u eurima a drugog u švicarskim francima, proglašavajući kamatu ništetnom. Dužnika kredita u eurima zastupao je odvjetnik Igor Vretenar.


  – Riječ je o djelomičnoj presudi, odnosno sutkinja je prihvatila tužbeni zahtjev u dijelu u kojem dužnik traži da se utvrde ništetnim odredbe iz Ugovora o kreditu, kojima su ugovorene kamatne stope promjenjive u skladu s promjenama odluke o kamatama banke. S druge strane, odbijen je tužbeni zahtjev tužitelja, kojim traži da se utvrde ništetnim cjelokupni ugovori o kreditu, govori nam Vretenar. Pojašnjava kako je dužnik podigao tri kredita kod jedne banke u Labinu, od kojih su dva u eurima te jedan u švicarskim francima. Ubrzo nakon sklapanja Ugovora o kreditu, kamata je nekontrolirano počela rasti, te je u slučaju kredita u švicarskim francima, od početnih 4,39 dosegla visinu od gotovo 9 posto. Sutkinja je bila stava, kako se nedugo nakon zaključenja Ugovora započelo s povećanjem ugovorne kamate, a o tome se obavijestilo tužitelja, dopisom koji nije sadržavao nikakvo obrazloženje niti razloge povećanja ugovorne kamate.   


  Objašnjava i kako je u tužbenom zahtjevu odbijena valutna klauzula, na što će se žaliti u žalbenom postupku. Ono što očekuju jest da će se i banka žaliti na presudu . Nakon ovog, prvog slučaja u Hrvatskoj, u kojem je osporen kredit u eurima, sud je ništetnom proglasio samo kamatnu stopu, no slijedi žalba dužnika.