Neočekivan obrat

LOLU PRIGRLIO HDZ: Zagrebački HDZ ne da bistu Ive Lole Ribara

Dražen Ciglenečki

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

- Prgomet mi je osobno rekao da će HDZ to podržati, a pola sata kasnije je za govornicom objavio da će biti suzdržani. Zatim je HDZ minirao kvorum i nastavak sjednice je u ponedjeljak, kazala nam je jučer Bruna Esih, predsjednica Neovisni za Hrvatsku.



ZAGREB – Franjo Tuđman često je HDZ opisivao kao stranku koja se temelji na tri sastavnice, Anti Starčeviću, Stjepanu Radiću i tradiciji hrvatske ljevice. Trenutačno se čini da u današnjem HDZ-u u hrvatsku ljevicu ubrajaju Ivu Lolu Ribara, bliskog suradnika Josipa Broza Tita, koji je kao pripadnik partizanskog pokreta poginuo u studenom 1943. Zasad ne može drukčije objasniti zašto su zastupnici te stranke u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u ponedjeljak kasno navečer onemogućili izglasavanje odluke o micanju Ribarove biste, koju je prije dva mjeseca postavio gradonačelnik Milan Bandić.


Nakon što je Bandić to učinio, vjerojatno da bi tako kompenzirao činjenicu da je pristao na preimenovanje Trga maršala Tita, uz obrazloženje da je Ribar “jedan od najvećih heroja hrvatskog antifašističkog rata”, njegovi koalicijski partneri iz stranke Neovisni za Hrvatsku pokrenuli su inicijativu da se tu bistu ukloni, što je HDZ-ova vlast u Zagrebu već napravila 1996.


Razlog je bio proceduralne naravi. “Gradska skupština nije donijela odluku o postavljanju spomenika članu Centralnoga komiteta KPJ – Sekcije Kominterne, Ivi Loli Ribaru, a zastupnicima u njoj nikad nije predočen dokaz da su gradonačelnik i mjerodavna tijela gradske uprave proveli bilo koji od propisanih postupaka koji su, prema jasnim i prisilnim normama spomenutih propisa, morali biti provedeni prije otkrivanja spomenika”, navodi se u inicijativi stranke Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića. I Bandić se i na njihovo veliko iznenađenje složio da se Ribarovo poprsje opet makne.




“Gradonačelnik se zadužuje da nakon proceduralnog preispitivanja prijedloga i odluka te dodatnog postupanja Povjerenstva za ploče za označavanje imena ulica i trgova, spomenike, skulpture, spomen-ploče i sakralna obilježja, podnese prijedlog zaključka o uklanjanju biste”, piše u amandmanu na inicijativu Neovisni za Hrvatsku što ga je predložio Bandić.


No, onda se na sjednici Gradske skupštine dogodilo nešto doista neočekivano, HDZ nije htio podržati potez koji su njihovi prethodnici povukli 1996. Drago Prgomet, predsjednik Kluba HDZ-a, prvo je najavio da će oni biti suzdržani, zbog čega ne bi bilo dovoljno glasova za uklanjanje Loline biste, a potom su svi hadezeovci, osim predsjedavajućeg Andrije Mikulića, otišli iz Starogradske vijećnice, pa više nije bilo kvoruma.


– Prgomet mi je osobno rekao da će HDZ to podržati, a pola sata kasnije je za govornicom objavio da će biti suzdržani. Zatim je HDZ minirao kvorum i nastavak sjednice je u ponedjeljak, kazala nam je jučer Bruna Esih, predsjednica Neovisni za Hrvatsku.


Nije joj jasno što se zapravo dogodilo u HDZ-u, ali u kuluarima Gradske skupštine skekulira se da je Mikulić otišao u obližnje Banske dvore na konzultacije s premijerom Andrejem Plenkovićem i da je to bio razlog preokreta. No, svejedno je teško razumjeti motive HDZ-a za spašavanje biste istaknutog komuniste.


– Mi nismo ucjenjivali Bandića. Nismo njegovim prihvaćenjem naše inicijative uvjetovali bilo što, pa ni potporu gradskom proračunu. Uopće nismo razgovarali s Bandićem. Bili smo sigurni da nam prijedlog neće proći i zato nam je neobično bilo kad se gradonačelnik složio s micanjem te biste, makar nije za to odredio nikakav rok. Što je, pak, bilo HDZ-u doista ne znam. Imao sam na skupštinskoj sjednici polemiku s Prgometom i on me čak upitao smeta li me možda i Vladimir Nazor. Valjda im je Lola Ribar ideološki blizak. Ili im je sa svevišnjeg mjesta stigao takav naputak, nagađao je jučer Hasanbegović zašto HDZ nije entuzijastično podržao inicijativu njegove stranke.


Mikulić je bio vrlo suzdržan.


– Ne želimo se baviti ideološkim temama. Koalicijski partneri Neovisni za Hrvatsku i Bandić neka se dogovore i neka nas ne uvlače u tu priču, izjavio je predsjednik zagrebačkog HDZ-a. Dodao je da će javnost njihov konačan stav doznati prilikom glasovanja o Ivi Loli Ribaru.