Pisma iz Londona

LJUBAV ZAVRŠAVA TUŽBAMA Todorić zbog »lex Agrokor« tužio Hrvatsku Europskoj komisiji

Hina

"Na sam čin tužbe protiv Hrvatske teško sam se odlučio, na njega sam, zbog kršenja mojih temeljnih ljudskih prava, bio primoran. I ne, to nije tužba protiv moje Domovine, ovo je tužba protiv jedne nerazumne politike i njezinih provoditelja, a protiv njih se nikada neću prestati boriti."



ZAGREB – Osnivač koncerna Agrokor Ivica Todorić objavio je na svom blogu da je podnio tužbu Europskoj komisiji zbog nesuglasja »lex Agrokor» sa zakonodavstvom Europske unije.


Tužba je, naveo je Todorić, dostavljena i predsjedniku Europske komisije, a s njezinim će sadržajem upoznati sve predsjednike vlada zemalja Europske unije i zastupnike Europskog parlamenta.


Todorić kaže da je tužbu protiv Hrvatske podnio zbog sporosti hrvatskih institucija, koje ne reagiraju na »zastrašujuće posljedice neustavnog i nezakonitog lex Agrokor«.




Osnivač Agrokora navodi pritom da su međunarodni i hrvatski pravni stručnjaci, koji su sudjelovali u pisanju teksta tužbe, iznimno dobro upoznati s odredbama tog zakona i okolnostima njegova donošenja.


Oni su nepodijeljeni u mišljenju o teškom kršenju Ustava, ali i pravne stečevine Europske unije, koju je Hrvatska ugradila u svoje zakonodavstvo i obvezna ju je poštivati i provoditi.


»Na sam čin tužbe protiv Hrvatske teško sam se odlučio, na njega sam, zbog kršenja mojih temeljnih ljudskih prava, bio primoran. I ne, to nije tužba protiv moje Domovine, ovo je tužba protiv jedne nerazumne politike i njezinih provoditelja, a protiv njih se nikada neću prestati boriti. Čim tužba prođe urudžbene procedure u Europskoj komisiji, s njezinim ću sadržajem upoznati i hrvatsku i međunarodnu javnost«, napisao je Todorić.


Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo vodi istragu protiv Todorića, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu, zbog sudjelovanja u nezakonitom pribavljanju milijardu i 142 milijuna kuna u slučaju Agrokor.


Todorić trenutno živi u Londonu, gdje se vodi postupak o njegovu izručenju Hrvatskoj, a nakon što se prijavio tamošnjoj policiji britanski sud pustio ga je na slobodu uz jamčevinu od 100.000 funti i mjere opreza.


Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u međuvremenu je pokrenulo novu istragu protiv Todorića i još tri osobe zbog malverzacija povezanih s nezakonitim isplatama pozajmica, pri čemu je za investitore nastala šteta od 47.500.000 kuna.