SDP-u prijeti raskol

LISTA ZA ODSTREL Bernardić kani izbaciti pobunjenike. Na meti mu je i Obersnel

Tihana Tomičić

snimio Roni Brmalj

snimio Roni Brmalj

Istovremeno, čak i neki od njegovih najbližih suradnika u Predsjedništvu sada misle da bi predsjednik SDP-a ipak trebao sam odstupiti, jer je to jedini način da se izbjegne potpuni raskol stranke, i to su mu i rekli. 



RIJEKA – Predsjednik SDP-a Davor Bernardić jučer je vodio razgovorre s članovima Predsjedništva tražeći potporu za svoj naum da iz stranke izbaci vinovnike »pobune« protiv njega, Peđu Grbina, Sinišu Hajdaša Dončića, možda čak i riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. On intenzivno radi na tome da dobije potporu većine u Predsjedništvu za svoju listu za odstrel, što dokazuje da mu ne pada na pamet povući se. A ako u tome ne uspije na Predsjedništvu tada je, kako se saznaje, spreman zatražiti suspenzije za »pobunjenike« na Glavnom odboru, gdje sigurno ima čvršću potporu.


Raskol


Istovremeno, čak i neki od njegovih najbližih suradnika u Predsjedništvu sada misle da bi predsjednik SDP-a ipak trebao sam odstupiti, jer je to jedini način da se izbjegne potpuni raskol stranke, i to su mu i rekli. U tom slučaju, stranku bi na godinu dana kao v.d. predsjednik preuzeo Zlatko Komadina kao potpredsjednik s najvećim brojem glasova, a u međuvremenu bi se isprofilirali kandidati za novog predsjednika.



– Sve ovo što se piše po medijima su samo insinuacije, rekao nam je jučer potpredsjednik stranke Zlatko Komadina na pitanja o tome smatra li i on ipak da je Bernardiću vrijeme za uzmak, kao i na pitanja da li se sastao s Grbinom i ostalima, kako bi se našli načini da se stranka ne raskoli do kraja.





Ostanak Bernardića znači raskol jer će za isključenima iz stranke izaći još najmanje 20 zastupnika i 20 lokalnih načelnika. Kako se u stranci može čuti, kad su mu suradnici prvi puta rekli da razmisli da sam ode, Bernardić ih je doslovce blijedo gledao, ne razumijevajući da je doista ostao bez potpore. No, ako sjednicu sazove, to će vjerojatno značiti da računa da ima većinu u svojim rukama.


Predsjedništvo 6:6


Kako sada stvari stoje, pismo »pobunjenika« koji traže njegov odlazak potpisalo je šest članova Predsjedništva, a također šest ruku ima i sam Bernardić za ideju o isključenjima. Kad se oduzme on kao predsjednik, ispada da je Predsjedništvo podijeljeno u omjeru 6:6, a pet ruku je još neopredjeljeno, stoga će obje strane do sazivanja sjednice nastaviti vršiti pritisak na »nesvrstane«.


Inače, pismo »pobunjenika« još nije predano Bernardiću, mada ga je potpisalo 50-ak ljudi, upravo zato jer još nije bilo prilike za to s obzirom da šef stranke još nije sazvao redovnu sjednicu.