Prognoza za početak tjedna

LEDENI VAL U SVIBNJU Noćas temperature idu do nule, ponedjeljak će biti pravi zimski dan

P. N.

Foto ilustracija S. Drechsler

Foto ilustracija S. Drechsler



Tea Blažević s N1 televizije donosi vremensku prognozu koju prenosimo.


Za kišu koja ne prestaje padati odgovorna je ciklona nad Jadranom. Kako nam sa sjevera pritječe sve hladniji zrak, snijeg pada na Sljemenu, a bit će ga i drugdje u gorju, tijekom noći, kada zahladi.


Noćni sati bit će zimski, hladni i padat će kiša u većem dijelu zemlje. Pritom su na moru moguće nevere.




PONEDJELJAK


Sutra će u Dalmaciji biti izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, osobito u prvom dijelu dana, kada treba računati na kišu, diljem zemlje, u gorju snijeg. Oborina će postupno slabjeti u drugom dijelu dana i razvedravat će se sa sjeverozapada.


Iako će vrijeme sutra ići na bolje, bit će vrlo vjetrovito, osobito u noći i ujutro pod Velebitom gdje će bura udarati orkanskom snagom. Planirate li put prema moru, bolje da krenete što kasnije, kada će na sjevernom dijelu obale biti manje burno, ali će jugo i jugozapadnjak u Dalmaciji zamijeniti bura. Vjetar će sutra hladiti i unutrašnjost, gdje će puhati umjeren do jak sjeverac i sjeverozapadnjak.


Kako strujanje definira temperature, one će u noći i ujutro biti uglavnom u rasponu od 0 do 8 na kopnu i sjevernom Jadranu, više u Dalmaciji – oko 10 stupnjeva.


Tijekom dana temperatura će u gorju biti pretežno od 4 do 11 u ostatku unutrašnjosti dok će na moru biti toplije, osobito na jugu, i do 16 stupnjeva


UTORAK


U utorak će biti toplije, i sunčanije, i ugodnije, kako će vjetar postupno slabjeti.


SRIJEDA


Od srijede će ponovno zapuhati jugo i jugozapadnjak, kojima će stići i nešto topliji zrak, ali i oblaci.


ČETVRTAK


Naoblaka će još više porasti u drugom dijelu tjedna, a u četvrtak ponovno diljem zemlje očekujemo kišu i pljuskove, javlja N1.