Tko podučava djecu?

LAŽNE DIPLOME U ŠKOLAMA: Pronađene još tri lažne isprave. Sad ih je ukupno 22 otkrivenih

Hina

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Otkrivena je i krivotvorena svjedodžba jednoga učilišta s kojom je zaposleni deset godina radio kao noćni pazitelj u jednom učeničkom domu.



ZAGREB – Ministarstvo znanosti i obrazovanja izvijestilo je u petak da su pronađene još dvije lažne diplome i jedna svjedodžba osoba zaposlenih u hrvatskim školama, što su ukupno 22 krivotvorene isprave otkrivene otkako traje provjera diploma i svjedodžbi u osnovnim i srednjim školama.


Pronađene su lažne diplome Pedagoškog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, s kojom je osoba trideset godina radila u razrednoj nastavi, te Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, s kojom je osoba 26 godina predavala predmete iz strojarske grupe.


Otkrivena je i krivotvorena svjedodžba jednoga učilišta s kojom je zaposleni deset godina radio kao noćni pazitelj u jednom učeničkom domu.




Za sve navedene slučajeve pokrenuta je procedura prema nadležnim tijelima, a osoba koja je bila zaposlena s lažnom diplomom Fakulteta strojarstva i brodogranje dala je otkaz.


“Provjera vjerodostojnosti isprava već sad je snažna antikorupcijska mjera kojoj je glavni cilj vratiti povjerenje u sustav odgoja i obrazovanja. Važno je da smo osvijestili potrebu sustavne provjere i da se uspostavila procedura pri novom zapošljavanju da do toga više ne dođe. Ako želimo društvo u kojemu ćemo imati nultu stopu korupcije, svatko u svojemu djelovanju mora preuzeti svoj dio odgovornosti“, poručila je tim povodom ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.