Stambene (ne)prilike predsjednika

Kvadrati koji intrigiraju: Mesića skućila supruga, Grabar Kitarović dobila povlašteni kredit MVP-a

Dražen Ciglenečki

Zgrade u kojima stanove imaju Kolinda Grabar Kitarović, Stjepan Mesić i Ivo Josipović / Foto D. Jelinek

Zgrade u kojima stanove imaju Kolinda Grabar Kitarović, Stjepan Mesić i Ivo Josipović / Foto D. Jelinek

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, podsjetimo, izazvao je burne reakcije zbog otkupa vile na Tuškancu, koju mu je dodijelila država kad se početkom šezdesetih godina vratio iz Beograda  u Zagreb



ZAGREB Stambene prilike hrvatskih predsjednika, a svi su se, od Tuđmana do aktualne predsjednice, u stambenom zbrinjavanju snalazili na svoj način – u pravilu intrigiraju javnost.


Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, podsjetimo, izazvao je burne reakcije zbog otkupa vile na Tuškancu, koju mu je dodijelila država kad se početkom šezdesetih godina vratio iz Beograda  u Zagreb.


S obzirom da je na tu vilu imao stanarsko pravo, Tuđman ju je u svibnju 1992. otkupio i to samo dva dana prije stupanja na snagu zakonskog rješenja koje je onemogućavalo otkup rezidencijalnih objekata, i tim potezom izazvao burne reakcije.


Elitna zgrada




Stjepana Mesića je, kako je sam tvrdio, u Zagrebu skućila supruga Milka. Stan u Ilici ona je dobila 1977., kad je zamijenila manji stan čiji je također bila vlasnica. U ljeto 2010. Mesićevi su kupili dva stana u elitnoj zgradi na Borčecu, a novac im je, do prodaje stana u Ilici, posudio slovenski poduzetnik Božo Dimnik.


Od svih dosadašnjih predsjednika s najviše stambenih kvadrata raspolagao je  Ivo Josipović. Sa suprugom Tatjanom vlasnik je četiri stana u Zagrebu. Neke su sami kupili, a druge naslijedili.


Svojedobno je Josipović bio meta optužbi političkih protivnika da je jedna od njegovih nekretnina u prošlosti bila oduzeta Židovima, što je on demantirao, ističući da je riječ o zgradi izgrađenoj sedamdesetih godina.


Kolindi Grabar-Kitarović je 1995. godine Ministarstvo vanjskih poslova osiguralo povlašteni stambeni kredit Privredne banke u visini  od 70 tisuća njemačkih maraka uz minimalnu kamatu od četiri posto, a 35 tisuća DEM pologa za kredit uplatio je MVP novcem prikupljenim od konzularnih pristojbi. Riječ je o kreditima kakve je u to vrijeme dobilo još 14 zaposlenika tog Ministarstva, o čemu su 2000. godine, nakon smjene vlasti, sa zgražanjem izvještavali mediji. Ali, s obzirom na to da je Kolinda Grabar-Kitarović tada još bila anonimna i zato ne previše zanimljiva javnosti, njezino ime nije isplivalo. Najviše se isticalo Hidu Biščevića, čiji je kredit bio najviši, te Joška Para. Prije 20 godina hrvatske banke tek su počele davati stambene kredite, a za obične građane kamate su, podatak je s web stranice HNB-a, prosječno iznosile 14 posto.


Luka Đurić, glasnogovornik predsjednice Republike, rekao nam je jučer da u kreditu Kolinde Grabar-Kitarović, koju je u MVP doveo zamjenik ministra Ivo Sanader, nema ničeg spornog.


– Takve povoljne kredite dobili su svi zaposlenici Ministarstva vanjskih poslova, sigurno i današnji premijer Zoran Milanović. Predsjednica je svoj kredit uredno otplatila i to je sve – naglašava Đurić.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista….