Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 18° 18° 1
16. listopada 2019.
Ministar uprave

Kuščević je spreman na ostavku ako izvješće o javnoj upravi za 2018. ne pokaže bitan napredak

Kuščević je spreman na ostavku ako izvješće o javnoj upravi za 2018. ne pokaže bitan napredak
Kuščević je spreman na ostavku ako izvješće o javnoj upravi za 2018. ne pokaže bitan napredak
Autor:
Objavljeno: 8. ožujak 2018. u 16:05 2018-03-08T16:05:07+01:00

Ministar uprave Lovro Kuščević ustvrdio je u četvrtak, komentirajući izvješće Europske komisije u dijelu koji se tiče javne uprave, da su pokrenute brojne reforme javne uprave, a on je spreman i na ostavku ako izvješće o stanju u javnoj upravi za 2018. ne bude označeno kao bitan napredak. 
»Jasna je poruka Europske komisije da reforme idu, BDP je u porastu, prepoznaje se i porezna reforma, ali prepoznate su i reforme koje stoje, koje ne idu pravim tijekom«, rekao je Kuščević novinarima nakon Vladine sjednice.

Kaže da ne može preuzeti odgovornost za izvješće o radu Ministarstva uprave za cijelu 2017. godinu jer je postao ministrom prošle godine u šestom mjesecu.
»U tih šest mjeseci pokrenuli smo brojne reforme koje će se vidjeti tek u 2018. godini. To su velike reforme, kao novi Zakon o plaćama državnih službenika«, istaknuo je Kuščević.
Kuščević očekuje da će taj zakon stupiti na snagu ovog ljeta, pa će se ocjenjivanje zaposlenika provesti u 2019. godini za rad u 2018. godini. Već tada će svi službenici osjetiti veću plaću ako su dobro radili, odnosno manju plaću ako nisu dobro radili, poručio je.
Na pitanje misli li da je donošenje »lex šerif« bio dobar potez, Kuščević je ustvrdio da su izmjene Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi bile jako dobre, što potvrđuje podataka da su otad održani izvanredni izbori u samoj jednoj jedinici lokalne samouprave, a dotad je u 2017. bilo 17 izvanrednih izbora,

Što se tiče digitalizacije javne uprave, Kuščević priznaje kako to nije provedeno u dovoljnoj mjeri, ali tvrdi da je zatekao takvo stanje.
Provodimo 15 projekata, vrijednih preko 700 milijuna kuna, a za koji tjedan bit će potpisan veliki projekat – Centar dijeljenih usluga (CDU), vrijedan 305 milijuna kuna, u sklopu kojeg će se uvezati sva javna tijela u Hrvatskoj. To znači da nema više šaltera, službenik će vam svu potrebnu dokumentaciju izvaditi u svom uredu, priložiti spis i riješiti problem, dodao je.
»Već u ovoj godini vidjet ćete izvrsne rezultate a ja ću, ako treba, i ostavku staviti na raspolaganje ako izvješće o stanju u javnoj upravi za 2018. godinu

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.