Polovna roba

Kupnja F-16: Izraelci zadovoljni jer su nam prodali polovne avione. Uvjereni su u jačanje gospodarske suradnje

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Izraelska ponuda predviđa isporuku 12 aviona s NATO-ovom kompatibilnom opremom i naprednim avionskim sustavima, osobnom opremom pilota, F-16 simulator letenja, obuku pilota i tehničkog osoblja u Izraelu po načelu "obuka obučavatelja", inicijalni paket pričuvnih dijelova, paket opreme za zemaljsku potporu letenju, inicijalni paket naoružanja, izgradnja i prilagodba infrastrukture te tri godine cjelokupne logističke potpore.



ZAGREB – Izrael je zadovoljan odlukom hrvatske vlade o kupnji izraelskih vojnih zrakoplova F-16, objavilo je u četvrtak veleposlanstvo te zemlje u vjeri da će ta strateška suradnja jačati veze između dviju država u raznim gospodarskim područjima.


Hrvatska vlada je na sjednici u četvrtak jednoglasno odlučila kupiti 12 zrakoplova F-16 C/D Barak, koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna.


“Izrael je bio jedan od četiri ponuđača, a sad je zadovoljan što je hrvatska vlada nakon detaljnog profesionalnog razmatranja odlučila odabrati izraelsku ponudu”, odgovorilo je izraelsko veleposlanstvo u Hrvatskoj na upit Hine.




“Izraelsko zrakoplovstvo jedno je od najboljih na svijetu i biti će spremno podijeliti svoje profesionalno iskustvo s hrvatskim ratnim zrakoplovstvom”, dodaje se.


Veleposlanstvo Izraela u Zagrebu vjeruje da će ovaj strateška odluka ojačati gospodarsku suradnju.


“Vjerujemo da će ova strateška suradnja dovesti do jačanja povezanosti na različitim područjima gospodarstva, znanosti, modernih tehnologija i obrazovanja”, navodi se.


Izraelska ponuda predviđa isporuku 12 aviona s NATO-ovom kompatibilnom opremom i naprednim avionskim sustavima, osobnom opremom pilota, F-16 simulator letenja, obuku pilota i tehničkog osoblja u Izraelu po načelu “obuka obučavatelja”, inicijalni paket pričuvnih dijelova, paket opreme za zemaljsku potporu letenju, inicijalni paket naoružanja, izgradnja i prilagodba infrastrukture te tri godine cjelokupne logističke potpore.


Ponuda obuhvaća i nazočnost instruktora ponuditelja u Hrvatskoj radi pomoći u održavanju i osposobljavanju osoblja, također po načelu “obuka obučavatelja“ te transport dijelova i opreme prema definiranom rasporedu. Predloženi koncept za potporu i održivost aviona F-16 podrazumijeva, uz ugovornu logističku potporu u Hrvatskoj, i inženjersku potporu u Izraelu.


Na odabranim izraelskim vojnim zrakoplovima provedene su višestruke nadogradnje i modernizacija sustava i strukture aviona, što jamči visoku tehnološku razinu. Avioni će biti isporučeni s resursom od 3000 efektivnih sati naleta što je, prema stručnim projekcijama korištenja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, dostatno za idućih 25 godina.