Prosvjed protiv Hasanbegovića

Kulturnjaci2016 ispred Banskih dvora; Ivica Buljan: Nećemo stati na ovome!

P. N.

Snimio Damjan TADIĆ / Cropix

Snimio Damjan TADIĆ / Cropix

"Prije svega, on nije stručan. Ovo je kompleksno ministarstvo i do sad su ga vodile kompetentne osobe - Vesna Girardi-Jurkić, Božo Biškupić, Andrea Zlatar. U rezultate ne ulazim, ali javnost nikada nije dovodila u pitanje njihove kompetencije, činjenicu da se radi o osobama širokih kulturnih vidika, upućenim u kulturnu produkciju, interese strukovnih udruženja. Nadalje, prvi potez ovog ministra bilo je ukidanje Stručnog povjerenstva za neprofitne medije pa smo onda imali i uvid u njegovo koketiranje s fašizmom, odnosno u njegovu novu interpretaciju antifašizma, što je očito uvod u revanšizam. To je i povod da se zapitamo što se namjerava učiniti s kulturom, koja je sastavnica našeg identiteta, što raditi ako se uruše temelji?", kaže Buljan.



Neformalna Inicijativa Kulturnjaci2016 održala je ispred zgrade Vlade konferenciju za novinare u povodu apela Vladi i predavanje peticije premijeru Tihomiru Oreškoviću za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, prenosi televizija N1.


Na konferenciji za novinare s početkom u 9.30 sati, pola sata prije početka sjednice Vlade, govorili su, uz ostale, Urša Raukar, Dunja Vejzović, Ivica Buljan, Zoran Ferić, Ivana Sajko i Doris Šarić Kukuljica.


Kulturnjaci2016 premijeru Tihomiru Oreškoviću predali su peticiju s 1.100 potpisa sa zahtjevom za smjenu Hasanbegovića, ministra kulture. Održali su konferenciju za medije, a inicijativu je za N1 komentirao redatelj Ivica Buljan. On navodi da je paradoksalno što se to događa sada, kad će Hrvatska i njeni gradovi uskoro, 2020. godine, prvi puta imati priliku biti izabrani za prijestolnicu kulture




“Sve što su umjetnici i kulturni radnici u minulim godinama izborili urušava se u samo tjedan dana. Čak se i volja birača – koji nisu inklinirali ekstremnim tendencijama – anulira na jednom tako osjetljivom mjestu kao što je Ministarstvo kulture”, navodi Buljan.


“Čak i tamo gdje je desnica dobila izbore u Europi – vodilo se računa da se u Ministarstvo kulture postavi osoba koja artikulaira različite interese, netko tko je dovoljno umjeren, a ne osoba esktremnih stavova”, argumentira redatelj.


Upitan što najviše smeta – činjenica da je Hasanbegović povjesničar i nije dovoljno stručan ili njegovi stavovi, Buljan odgovara:“Prije svega, on nije stručan. Ovo je kompleksno ministarstvo i do sad su ga vodile kompetentne osobe – Vesna Girardi-Jurkić, Božo Biškupić, Andrea Zlatar. U rezultate ne ulazim, ali javnost nikada nije dovodila u pitanje njihove kompetencije, činjenicu da se radi o osobama širokih kulturnih vidika, upućenim u kulturnu produkciju, interese strukovnih udruženja. Nadalje, prvi potez ovog ministra bilo je ukidanje Stručnog povjerenstva za neprofitne medije pa smo onda imali i uvid u njegovo koketiranje s fašizmom, odnosno u njegovu novu interpretaciju antifašizma, što je očito uvod u revanšizam. To je i povod da se zapitamo što se namjerava učiniti s kulturom, koja je sastavnica našeg identiteta, što raditi ako se uruše temelji?”, kaže Buljan. U kratko je vrijeme prikupljeno 1.100 potpisa, a inicijativa se nada i da će se okupiti još potpisnika, ne samo ljudi koji se bave kulturom, već i šire javnosti koja je pozvana da se priključi peticiji.Zamoljen je da komentira i podršku koju je Hasanbegović u srijedu zaprimio od 70-ak povjesničara, koji tvrde da je vrlo stručan i pravi čovjek na pravom mjestu.

“Tu izjavu su sročili povjesničari, ne kulturni djelatnici, a tu ne vidim neka vrlo važna imena. Dakle, to je vrlo partikularan i specifičan oblik podrške”, kaže Buljan.


Događaju se nimalo bezazlene stvari, poput grafita ‘Smrt Oliveru Frljiću’


Što se tiče utjecaja izbora Hasanbegovića na kazalište, Buljan navodi da očekuje kako će se “događati makar tiha cenzura, kad je otvorena već najavljena, kao i revanšizam”. Ponašaju se, navodi, kao da povijest počinje 1990. godine i anulira se sve što se mukotrpno radilo baš u borbi na kulturnom polju.“Vratimo se na Krležu, koji je govoreći o hrvatstvu rekao da ono ne smije biti nacionalističko, već mora uključivati internacionalnu komponentu”, kazao je Buljan. Ovaj, prvi oblik pritiska je po njemu primjeren, i sada se čeka reakcija Vlade. “Mi umjetnici i radnici u kulturi smo itakako žilavi, navikli smo na rad u nemogućim uvjetima”, kazao je. Kulturnjaci neće stati na ovome. “Vidjeli ste da je u Vinkovcima osvanuo grafit ‘Smrt Oliveru Frljiću’, a to nisu bezazlene stvari. U nekim normalnim okolnostima ministar se trebao oglasiti”, kazao je redatelj.Upitan je i jesu li zatražili razgovor s ministrom kulture.“On je imao deset dana da se ogradi od stavova koji su nam bili vidljivi u medijima. Bez obzira na pokušaje uklanjanja tih stavova, on nije iskoristio priliku. Nije niti izložio program”, navodi Buljan.

Tekst peticije


Neformalna inicijativa Kulturnjaci2016 formirana je brzo nakon imenovanja kontroverznog povjesničara, HČSP-ovca Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture. Uoči njegovog imenovanja u Saboru izvuždan je na Trgu svetog Marka.Oglasili su se i PEN centar, Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatsko društvo pisaca, dizajnera, a inicijativa započela peticiju protiv njega, baš kao i neprofitni mediji. U tekstu peticije Inicijative Kulturanjaci 2016, navodi se:“Mi kulturne radnice i radnici, smatramo da svjedočimo trenutku u kojem je resor kulture ugrožen i ponižen odlukom nove Vlade RH da ga prepusti Zlatku Hasanbegoviću, znanstveniku potpune nekompetentnosti u upravljanju sustavom kulturnih institucija i svih segmenata kulturne proizvodnje, poznavanju mehanizama lokalnih i međunarodnih suradnji i korištenja europskih fondova za kulturu, te čovjeku krajnje neprihvatljivih reakcionarnih ideoloških stavova. Smatramo da kulturu treba braniti od svake one ideologije koja na bilo koji način uspostavlja režim jednoumlja, ograničenosti, revizionizma i nacionalističkih koncepata kulturne politike i proizvodnje. Kultura lišena humanističkih načela i uvaljana u prašinu diktature, nije kultura slobode već samo medij političkog pragmatizma.Kakvo povjerenje mogu imati kulturni djelatnici u novog ministra koji u svojim ranijim javnim istupima, između ostalog, Treći program Hrvatskoga radija optužuje za “postmodernu neojugoslavensku dekonstrukciju i rastakanje hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta!?Ovaj apel nije usmjeren protiv osobnog prava na mišljenje i političkog stava pojedinca, ovo je poziv da se digne glas protiv politike relativizacije i dvosmislenosti, ovo je podrška ideji kulture sačuvane od ideoloških zastranjenja, konzervativizma, nacionalizma, isključivosti i plemenskog tradicionalizma.Ovaj apel sastavila je grupa građanki i građana, radnika i radnica u kulturi, umjetnica i umjetnika koja vjeruje da je za poziciju ministra kulture, kao i kulturu u cjelini, od vrijednih znanstvenih članaka i radova važnija sposobnost mišljenja šira od nacionalnog okvira, razumijevanje drugog i drugačijeg, uvažavanje antifašističkog naslijeđa, poimanje kulture i društva kao heterogenog spoja različitosti, otvorenosti jezika i dijaloga.Zbog svega navedenog smatramo da Zlatko Hasanbegović ne može i ne smije biti ministar kulture i tražimo od predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Tihomira Oreškovića, da poduzme odgovarajuće korake.”