Otvoreno pismo

Kulturni radnici poručili Nevenki Dujmović: Urednice trećeg – sramite se! Dujmović šuti i skriva se iza politike HRT-a

P. N.

foto: HRT

foto: HRT

Svojevrstan mig za čistke na Trećem programu Hrvatskog radija dao je notorni Zlatko Hasanbegović, tehnički ministar kulture u međunarodnoj javnosti prepoznat kao jedan od glavnih nositelja ekstremnih tendencija u izvršnoj vlasti.



Radnici u kulturi okupljeni u inicijativu Kulturnjaci 2016. uputili su otvoreno pismo Nevenki Dujmović, vršiteljici dužnosti urednice Trećeg programa Hrvatskog radija, koja je minulih dana s programa skinula nekoliko emisija, bez obzira što je riječ o slušanim formatima, odnosno o emisijama radijskih djelatnica ove godine nagrađenih od strane Hrvatskog novinarskog društva.


Naš list, pak, pokušao je od Nevenke Dujmović doznati razlog skidanja emisija, ali ona je odgovorila ovako: “Pa gledajte, možete li se naprosto obratiti odnosima s javnošću, jer komuniciramo preko odnosa s javnošću i ja u tom smislu moram dobiti dopuštenje kuće da bih da bih mogla govoriti.” Na našu primjedbu da je čudno ukidanje radijske emisije, koju j,primjerice, uređivala od strane HND-a nagrađena novinarka i urdnica Ljubica Letinić, vršiteljica dužnosti je rekla: “Dobit ćete odgovor u objašnjenju kuće.”


U otvorenom pismu koje Kulturnjaci upućuju Nevenki Dujmović, između ostalog stoji: “Zapanjeni smo ukidanjem svih emisija Ljubice Letinić (Audio.doc i Skrivena strana dana), ovogodišnje dobitnice HND-ove nagrade Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo, te vrlo slušane emisije Jutro na Trećem urednika, prozaika i pjesnika Ivice Prtenjače kao i ukidanjem emisija Kultura demokracije, Lica okolice i Pojmovnik postjugoslavenske književnosti. Tijekom 25 godina Hrvatske države, Trećem programu HR-a je u nekoliko navrata prijetila opasnost od ukidanja, a nerazumijevanje njegove osnovne namjene kontinuirano ga prati. No, unatoč svemu, pa čak i unatoč odašiljaču besramno slabog dometa – ta medijska oaza uspjela je, s većim ili manjim programskim oštećenjima, opstati unatoč boljim i lošijim fazama upravljanja.”




Nadalje, Kulturnjaci Nevenku Dujmović upozoravaju da je ukinuta emisija “Jutro na Trećem” najslušanija emisija Trećeg programa Hrvatskog radija, sa do 40 tisuća slušatelja dnevno.


– U dvije i pol godine kako uređuje tu emisiju pjesnik Ivica Prtenjača ugošćivao je kulturne radnike, umjetnike, znanstvenike i brojne druge sugovornike, od akademika do najmlađih autora i to iz područja književnosti, likovnosti, kazališta, filozofije, povijesti, glazbe, ekologije, arhitekture, dizajna, suvremenog plesa, kulturnog amaterizma, medija i raznih društvenih tema. Gubitak takve platforme zasigurno će se osjetiti i utjecati na cjelokupni prostor kritičke recepcije, kulturnog dijaloga i kreativnog znanja ne samo u kontekstu radija već i unutar ostalih medija umjetničkog rada, upozoravaju Kulturnjaci.Sramotnom odlukom smatraju i ukidanje emisija Lica okolice Dinka Telećana te Pojmovnik postjugoslavenske književnosti koju je vodio Boris Postnikov, “iznimno važnih priloga upoznavanju regionalne kulturne scene”. Ukidanje ovih emisija, upozoravaju, pridonosi mentalnoj i duhovnoj izolaciji.

– Posebno mjesto čak i u okviru Trećeg programa, kruna radijskog umijeća, dokumentarni je program urednice Ljubice Letinić. Polusatna Skrivena strana dana emisija je koja u tjednom ritmu radi ono što radio najbolje zna i može, mikrofonom zalazi u sve kutke našeg društva, često i u one u koje ne zalazi više nitko. Jednosatni Audio.doc, riznica radijskog blaga, primjer je umjetničkog dokumentarizma kao autentičnog i autorskog radijskog izraza koji nastavlja i produbljuje istraživanja velikana ovog radija, Zvonimira Bajsića.


Prije točno dva mjeseca emisija Zametnuta kartografija iz serijala Audio.doc dobila je nagradu Marija Jurić Zagorka. Iako je tom prilikom izjavila: “Smatram ovo priznanjem za moj tihi obrt na HR 3 za koji ne znam koliko će još trajati. […]Smatram ovo nekom simboličkom zaštitom”, očito je da niti nagrada nije bila dostatna zaštita Ljubici Letinić. Već godinama uz sebe okuplja mlade autore, koje upoznaje s mogućnostima radija i inficira ih ljubavlju za ovaj samozatajni medij na način koji ne mogu naučiti niti na jednom fakultetu, niti u jednoj redakciji. To je možda i njen najveći poklon radiju – budućnost, stoji u pismu Kulturnjaka.


Kulturni radnici ističu da “nema opravdanja za programsku politiku koja nastoji srušiti sve ono što su prethodnici s mukom i trudom izgradili, politiku koja svojim ponajboljim ljudima oduzima glas, a daje ga ljudima bez ili s upitnim radijskim iskustvom i novinarskim standardom, ali snažne ideološke zacrtanosti: Vladimiru Lončareviću, Juri Vujiću, Maritu Mihovilu Letici”.


– Treći program Hrvatskog radija ne može ali i ne mora konkurirati ostalim medijima, niti smije biti ideološki instrumentaliziran. Smatramo skandaloznim da nakon javnosti već poznatog slučaja Luketić/Hromadžić (autorima emisije Okrugli stol ponedjeljkom, kojima ste na Svjetski dan slobode medija otkazali suradnju), u trenutku kada v.d. Ravnatelju cijelog HRT-a, koji Vas je na ovu poziciju oktroirao, uskoro istječe mandat, kada je aktualna tehnička Vlada Republike Hrvatske izgubila povjerenje onih koje bi trebala zastupati, a Hrvatski sabor se raspušta, vi kao v.d. urednica Trećeg programa HR-a krećete u popularne „čistke“ i to svojih najkvalitetnijih sadržaja. Nedopustivo je i izvan svake pameti i pristojnosti da u ovakvoj političkoj i upravljačkoj konstelaciji uništavate najbolje emisije jednog od najboljih kulturnih radio programa Europe, stoji u ovorenom pismu.


Zbog svega navedenog inicijativa kulturnih radnika traži od Nevenke Dujmović da odmah povuče svoje odluke, prekine “ideološku instrumentalizaciju medija” i vrati slušateljima Trećeg programa “Jutro na trećem”, emisije koje prate tokove u regionalnom kontekstu, kao i sve emisije Ljubice Letinić.


– O svemu navedenome obavijestit ćemo svakako i kolege iz European Broadcasting Uniona (čiji je HRT član), International Feature Conference (savez radijskih dokumentarista iz cijeloga svijeta), Prix Europa festival u Berlinu (na kojemu HRT redovito nastupa), te podržati sve prosvjedne akcije. Treći program je hrvatsko kulturno blago, a ne privatna radiostanica u službi politike, zaključuju u otvorenom pismu Kulturnjaci.


Za kraj podsjetimo, svojevrstan mig za čistke na Trećem programu Hrvatskog radija dao je notorni Zlatko Hasanbegović, tehnički ministar kulture u međunarodnoj javnosti prepoznat kao jedan od glavnih nositelja ekstremnih tendencija u izvršnoj vlasti.


Zabrinut umišljenim jugoslavenskom u hrvatskom društvu, Hasanbegović je rekao: “Kome nije jasno o čemu je riječ, predlažem da svaki dan sluša Treći program Hrvatskog radija i ‘postmodernu’ neojugoslavensku ‘dekonstrukciju’ i rastakanje hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta, naravno ne više novcem stanovitih zaklada, već hrvatskih poreznih obveznika.”