Udruga Rode

Kujundžiću uručeno 400 bolnih svjedočanstava žena: ‘Moramo biti te koje ćemo reći dosta’

Hina

»Nosimo sa sobom 400 svjedočanstva žena koje su doživjele neku vrstu nasilnog, odnosno bolnog postupka prije, nakon ili za vrijeme poroda«, izjavila je novinarima pred Ministarstvom zdravstva voditeljica programa Trudnoća i porod u udruzi Rode Daniela Drandić.



Predstavnice udruge Rode u ponedjeljak su Ministarstvu zdravstva uručile 400 bolnih svjedočanstava žena iz hrvatskih bolnica, koja su skupile u protekla dva i pol dana, potaknute izjavom Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić u Hrvatskom saboru da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije, što su potom iz splitske bolnice demantirali.


»Nosimo sa sobom 400 svjedočanstva žena koje su doživjele neku vrstu nasilnog, odnosno bolnog postupka prije, nakon ili za vrijeme poroda«, izjavila je novinarima pred Ministarstvom zdravstva voditeljica programa Trudnoća i porod u udruzi Rode Daniela Drandić.


Žene trpe nepotrebne bolne postupke


Ministar zdravstva Milan Kujundžić ustvrdio je u četvrtak da se takvi postupci u Hrvatskoj ne dešavaju, odnosno da se u Hrvatskoj radi drukčije, a mi smo od petka do jutros skupile svjedočanstva žena koja dokazuju da to nije istina i da, na žalost, žene svaki dan trpe nepotrebne bolne postupke vezane uz njihovo reproduktivno zdravlje, rekla je Drandić.




Radi se isključivo o postupcima u kojima se ženama nije dalo neko sredstvo za bezbolnost, o situacijama gdje su vezivane za stol, gdje im se nije reklo što će im se raditi i nije pružena prilika da se očituju i daju informirani pristanak na takve postupke, kaže Drandić.


»Javnosti je puna kapa. Mislim da će pritisak javnosti i žena biti dovoljan da ovog puta izguramo do kraja. Ne smijemo dopusti da se ovako nešto događa našim kćerkama i unukama. Mi moramo biti te koje ćemo reći dosta«, poručila je.


Rode očekuju da se napokon nešto poduzme i istraži što se događa, te pozivaju žene da se sa svojim negativnim iskustvima jave njima ili Ministarstvu zdravstva, iz kojega je najavljeno da će u bolnice biti upućen inspekcijski nadzor.


Inspekcijski nadzor proveden 2015., ništa se nije promijenilo


Izvršna direktorica Roda Ivana Zanze istaknula ja kako se u tim slučajevima radi o rodno uvjetovanom nasilju nad ženama. »Nažalost, na ženama je da uvjeravaju institucije da se to dogodilo«, rekla je Zanze.


Podsjetila je kako je inspekcijski nadzor proveden još 2015., no nakon toga se ništa nije popravilo, a rezultati nadzora ostali su nepoznati.


Ne doživljava se jednako bol žena kao bol muškaraca


U Rodama drže kako takva postupanja prema ženama nemaju nikakve veze sa štednjom u zdravstvu.


Zdravstveni radnici ne doživljavaju jednako bol žena kao bol muškaraca, što pokazuju i znanstvena istraživanja. Žena će prije dobiti lijekove za umirenje, dok će muškarci dobiti lijekove za umanjenje boli. Žene će duže čekati na hitnoj za potpuno ista zdravstvena stanja nego muškarci, tvrdi Zanze.


»To je društveno uvjetovano poimanje boli žene kao histerične, što smo imali priliku vidjeti i u istupu predstojnika Klinike iz Splita, koji je traumu saborske zastupnice komentirao kao da je ‘dovoljno nekoga taknuti i on će skočiti do plafona’«, rekla je Zanze.


Predstavnice Roda su Ministarstvu predale i 278 izjava žena o kršenju prava trudnica, kojima se »na crno« naplaćuju UZV pregledi u ordinacijama koje imaju ugovore s HZZO-om.



ZAGREB – Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u ponedjeljak da će u Ministarstvu zdravstva provjeriti svjedočanstava 400 žena o negativnim iskustvima iz hrvatskih bolnica, koja su mu uručile predstavnice udruge Roda, te da će sankcionirati sve nepravilnosti.


“Uvažavamo primjedbe i provjerit ćemo sve podatke u svakom slučaju. Ono što je najpotrebnije hrvatskoj državi i hrvatskoj naciji su djeca i sve ćemo učiniti da trudnice i djeca budu zaštićeni. Bilo koja nepravilnost će se sankcionirati, nikoga nećemo štititi”, rekao je Kujundžić novinarima nakon sastanka s predstavnicima Roda.


Najavio je da prve rezultate zdravstvene inspekcije, koja će krenuti u nadzor po bolnicama, očekuje za 10 do 20 dana.


“U nadzor će se ići kao i do sada, gdje god imamo konkretnu dojavu ići će se. Ono što ćemo posebice napraviti, to smo se dogovorili, jest informacija i edukacija trudnica, što sve mogu dobiti preko HZZO-a, kako ne bi dolazilo do zlouporaba”, kazao je Kujundžić.


Poziv trudnicama i drugim pacijentima da prijave sve nezakonite radnje


Pozvao je trudnice i druge pacijente da prijave nezakonite radnje te dodao kako će se u nadzor ići čim dobiju imena bolnica, liječnika i ordinacija, a inspekcija će izlaziti i po anonimnim prijavama.


“Neće se sve moći preko noći promijeniti, ali mislim da svi zajedno možemo sustavno mijenjati ako ćemo sankcionirati sve nepravilnosti koje se događaju”, rekao je Kujundžić.


Komentirajući slučaj Mostove saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić, čija je izjava o kiretaži bez anestezije u KBC-u Split pokrenula cijelu akciju, rekao je kako i među zdravstvenim djelatnicima može biti neprimjerenih ispada i to treba sankcionirati.


“Ja sam odmah te noći odjurio u Split. Već ujutro sam imao sastanak s upravom bolnice, a nakon toga su oni imali sastanak sa stručnim vijećem i predstavnicima klinike, gdje je analiziran konkretan slučaj i oni su rekli o tome što imaju. Oni su to rekli i oni stoje iza toga, a za detalje trebate njih pitati”, rekao je.


Novi sastanak za desetak dana


Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split Deni Karelović opovrgnuo je izjavu Ninčević Lesandrić da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije, ustvrdivši da se radilo o drugom zahvatu, vakumskoj aspiraciji, te da se svakoj pacijentici u takvim slučajevima nudi opća ili lokalna anestezija.


Daniela Drandić iz udruge Roda izvijestila je da su dogovorili novi sastanak u Ministarstvu zdravstva za desetak dana. Na današnjem sastanku iznijeli su niz tema i Kujundžića upozorili na ilegalno naplaćivanje trudničkih pregleda.


“Ministar je rekao kako to nije prihvatljivo i da nešto treba poduzeti da se to spriječi”, rekla je Drandić.



»Očekujemo da se odmah donesu smjernice i da kod svakog bolnog postupka za reproduktivno zdravlje žene ne trpe nikakvu nepotrebnu bol. Očekujemo da se u to uključi sve relevantne institucije, poput Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju, te da se o tome očituju sve zdravstvene komore u što skorije vrijeme«, kazala je Zanze.


Članice udruge su prošlog puta pokušale s Ministarstvom oformili radnu skupinu i u četiri rodilišta pokrenuti promjene, ali to nije urodilo očekivanim rezultatom.


»Ovoga puta ćemo pozvati žene da stalno prijavljuju i koriste sve mehanizme – pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, pučku pravobraniteljicu, povjerenstva za zaštitu pacijenata u županijama, te da se jave nama, a razmišljamo i o daljnjim prosvjedima«, najavila je Zanze .