Prioriteti ministra

Kujundžić tvrdi da zdravstvo neće poskupjeti, a novim zapošljavanjima zaustavit će odljev liječnika

Ljerka Bratonja Martinović

Čekaju li liječnike i u Hrvatskoj bolji uvjeti? - Milan Kujundžić  / arhiva NL

Čekaju li liječnike i u Hrvatskoj bolji uvjeti? - Milan Kujundžić / arhiva NL

Zdravstvo neće poskupjeti. U svijetu poskupljuje 10 posto, to je strašno. Osiguravajuća društva se muče, a mi ćemo nastojati da s onim što imamo dobijemo što više – poručio je Kujundžić



 Dostupnija zdravstvena zaštita bez poskupljenja i borba protiv odlaska liječnika u inozemstvo bit će prioriteti novog ministra zdravlja Milana Kujundžića, koji je na tu dužnost stigao gotovo istodobno s povratkom u HDZ. Gastroenterolog i nekadašnji ravnatelj KB-a Dubrava porijeklom iz imotskoga kraja napustio je HDZ 2013. godine, nezadovoljan stranačkim vodstvom, i osnovao stranku Hrvatska zora, a godinu kasnije kandidirao se i za predsjednika države. U HDZ se vratio u kolovozu ove godine.


Prema prvim izjavama, Kujundžić nema namjeru započeti mandat s poskupljenjima i naplatama, kao što je to činio njegov prethodnik Dario Nakić.


– Uvijek treba nastaviti, a ne ići revolucijama i reformama. Zdravstvo neće poskupjeti. U svijetu poskupljuje 10 posto, to je strašno. Osiguravajuća društva se muče, a mi ćemo nastojati da s onim što imamo dobijemo što više – poručio je Kujundžić upitan hoće li nastaviti Nakićevim stopama u pogledu naplate pregleda na hitnoj službi i drugim nametima. U pogledu pacijenata koji nepotrebno dolaze na hitnu, najavio je da će napraviti više reda. »Imamo malo timova obiteljske medicine. Treba zaposliti nekoliko stotina liječnika«, ustvrdio je novi ministar zdravlja kojem je očuvanje ljudskih resursa u zdravstvu jedan od prioriteta u mandatu.





Kujundžić se o pitanju pobačaja zasad nije izjasnio, no tijekom svoje predsjedničke kampanje 2014. godine usprotivio se zabrani pobačaja. Kako je tada izjavio, »u Hrvatskoj ne treba zabranjivati pravo na pobačaj, nego aktivnom politikom čuvati dijete od začeća«. Novi se ministar prema pitanju pobačaja odnosi »u skladu s univerzalnim kršćanskim vrednotama koje zagovaraju očuvanje života od začeća do smrti«. Unatoč tome, ne smatra da se život od začeća čuva zakonskom zabranom pobačaja, već »aktivnom politikom«.



Omalovažavanje profesije


U ministarsku fotelju Kujundžić sjeda opterećen stegovnim postupkom koji se protiv njega pokreće u strukovnoj komori. Šef Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža podnio je zahtjev Časnom sudu HLK za pokretanjem disciplinskog postupka protiv Kujundžića zbog njegove izjave da »brojni liječnici imaju titule, ali iza njih stoji praznina«. Pedeset posto doktora ne zaradi svoju plaću, ne zna raditi, niti hoće raditi, izjavio je ljetos Kujundžić. U komori su njegovu izjavu doživjeli kao nečasni udar na liječnički ugled i omalovažavanje profesije, a Kujundžić je u međuvremenu priznao da je možda bio malo preoštar.


– Iako očito ne dijelimo iste vrijednosne stavove o radnoj etici i znanju hrvatskih liječnika, Hrvatska liječnička komora je spremna konstruktivno surađivati s novim ministrom zdravstva. U tom pogledu očekujemo uspostavu zdravog partnerskog odnosa i otvoreni dijalog o svim problemima u zdravstvenom sustavu – komentira Kujundžićevo imenovanje Trpimir Goluža. Kao liječnika, dodaje, ohrabruje ga spoznaja da je Kujundžić bio jedan od osnivača Hrvatskog liječničkog sindikata i gotovo 15 godina njegov glavni tajnik. Zato od novog ministra očekuje angažman na sklapanju strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike.


Paket usluga


A prema programu rada nove Vlade, od ministra Kujundžića očekuje se da osigura moderan i financijski održiv zdravstveni sustav, te jednako dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u svim dijelovima Hrvatske. To će se, prije svega, postići definiranjem tzv. »zdravstvene košarice«, odnosno paketa osnovne zdravstvene zaštite na koju ima pravo svaki osiguranik. Zdravstvena košarica put je prema uvođenju nadstandarda, odnosno usluga izvan osnovne košarice, koje neće pokrivati osnovno zdravstveno osiguranje. Najavljuje se i ukidanje lista čekanja za žurne preglede, uvođenje maksimalnog roka za pregled od šest mjeseci za pacijente koji nisu hitni, izgradnja nove dječje bolnice i osnivanje Instituta za djecu, uvođenje boljih radnih i financijskih uvjeta za liječnike i druge zdravstvene djelatnike, da bi se spriječio odlazak iz Hrvatske.