Pola se vratilo?

Kujundžić sada tvrdi da se liječnici vraćaju u Hrvatsku: ‘Shvaćaju da nije u šoldima sve’

P. N.

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL



Ministar zdravstva Milan Kujundžić danas je komentirao izjavu predsjednika Hrvatske liječničke komore Krešimira Luetića da je plaća liječnika niža od prosječne plaće u gradu Zagrebu.


“Nisam ekspert za financije, ali mislim da je doktor Luetić nešto krivo rekao, mislim da je prosječna plaća u Zagrebu 6500 kn, možda griješim, (prosječna plaća u Zagrebu je 7500 kn op.a.), a plaća liječnika oko 9000 kn. Neovisno o tome mislim da su plaće liječnika niže u odnosu na zapadne zemlje i na tom tragu je doktor Luetić u pravu”, rekao je za N1 televiziju.


Kujundžić se zalaže za model da se plaće povećaju onima koji rade.




“Apsolutno sam protiv uravnilovke. Nismo svi isti, ni u svijetu nemaju svi iste plaće, Možemo i ja i vi biti gastroenterolozi, ali ako vi radite više imat ćete veću plaću od mene i to smo promijenili u zakonu, u pripremi je i pravilnik. Oni koji znaju i rade treba platiti osjetno više”, rekao je.


Na pitanje zašto smo došli na samo dno EU kada je riječ o plaćama liječnika kaže da su u drugim zemljama osjetno povećavali plaće, posebno u Rumunjskoj da bi zadržali svoje liječnike ili ih vratili. Kaže i da su Poljaci digli plaće i onda su se liječnici počeli vraćati iz Njemačke i Velike Britanije. Dodaje da će to morati napraviti i u Hrvatskoj.


“Neće sedam ili deset posto povećanja zadržati liječnike u zemlji, nije presudna stvar, ali je znakovito da ova Vlada povećava plaće u granicama mogućeg, mi sada u Hrvatskoj povećavamo broj liječnika i sestara, a poglavito povećavamo broj specijalizacija. Nažalost preko noći se ne može ispraviti što se nije prije pet godina davao dovoljan broj specijalizacija. Da se to dogodilo mi ne bi sada imali krizna stanja po bolnicama. Otišlo je 600 liječnika, ali na sreću više od polovice se vratilo, imamo trend da se liječnici vraćaju u Hrvatsku”, ustvrdio je ministar.


Zna nekoliko kolega koji se vraćaju iz Švedske, Velike Britanije, Njemačke. “Vraćaju se jer shvate da “nije u šoldima sve”. Imaju veće plaće, da, ali nije život jednog čovjeka samo zato što će imati više novaca”, kaže ministar za N1.