Štrajk u školama

Kujundžić optužuje učitelje za ucjenu: ‘Zašto ne prihvatimo njihov zahtjev? Gledajte…’

Portal Novilist.hr

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

 "Gledajte malo su krenuli netaktično, ucjenom, na taj način se ne vodi dijalog, on uvijek podrazumijeva kompromis", rekao je Kujundžić



Ministar zdravstva Milan Kujundžić nakon klauzure HDZ-a o predsjedničkim izborima komentirao je na upit novinara štrajk u prosvjeti.


“Ovdje su važna hrvatska djeca, mislim da ljudi koji su u prosvjeti imaju pravo tražiti veću plaću, ali nemaju pravo ugrožavati hrvatsku djecu. Bilo bi dobro da se vrate na posao i nastave dalje boriti se za svoja materijalna prava”, smatra ministar zdravstva Milan Kujundžić, prenosi N1.


Na pitanje zašto Vlada ne prihvati zahtjev sindikata za povećanjem koeficijenta kaže: “Gledajte malo su krenuli netaktično, ucjenom, na taj način se ne vodi dijalog, on uvijek podrazumijeva kompromis”, rekao je Kujundžić.




Ministar gospodarstva Darko Horvat također je komentirao štrajk u obrazovanju.


“Kada na stol stavljate svoje zahtjeve onda prvo morate u njega sami vjerovati, kada vam danas sindikati učitelja tvrde da je struktura koeficijenata nekorektna povećavati iznos takvog koeficijenta samo bi si stvarali dodatne probleme”, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat bez preciziranja o kakvim se problemima radi.


“HDZ je jasno rekao da napravimo kvalitetnu analizu, budimo sigurni da je struktura koeficijenata kvalitetno izrađena, a onda neće biti problem povećavati ih”, zaključio je.


Podsjetimo, na jučerašnjem sastanku sindikata i predstavnika Vlade stavovi obje strane nisu se pomaknuli jer sindikati inzistiraju na povećanju koeficijenta složenosti posla za 6,11 posto, dok Vlada i dalje ostaje pri ponudi da se na 6,12 posto povećanja osnovice svima u javnim i državnim službama doda i 4 posto povišice kroz dodatke. Tu su ponudu članovi sindikata velikom većinom odbili.


U ponedjeljak će biti 36. dan štrajka, resorno ministarstvo jučer je iznijelo i prijedlog nadoknade 15 dana nastave, ali dok ne bude dogovora sindikata i Vlade nema ni nadoknade.


Najdugotrajniji štrajk u povijesti neovisne Hrvatske traje više od mjesec dana, a prema istraživanju Nove TV učitelje u njihovoj borbi za povećanjem koeficijenta podupire 67 posto građana.