Afera nekretnine

Kujundžić odbija sumnje u vezi njegovih kuća: Ljudima koji cijeli život rade to je bilo lako stvoriti

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

"Moja žena i ja u zadnjih 10 godina s plaćama koje imamo zaradili smo neto oko 5 milijuna kuna, i toliko smo otprilike platili državi za poreze, prireze i doprinose. Iz toga je razvidno da ovdje nema ničega, da je ljudima koji rade i stvaraju cijeli život bilo lako to stvoriti", kaže Kujundžić.



Ministar zdravstva Milan Kujundžić ponovio je danas da u kupnji njegovih kuća, o čemu su pisali mediji proteklih dana, nema ništa sporno. O tome se, rekao je, spreman očitovati pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, kao i pred drugim zakonskim tijelima.


“U ljudskom i moralnom smislu ne samo da sam spreman izaći pred Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nego pred bilo koga, a naravno i pred zakonska tijela. Ako bi se utvrdilo da bilo što od ovoga nije točno ja ne samo da bih isti tren dao ostavku nego bi umro od srama. Sve što sam rekao lako je provjerljivo, a to što se ponekad zlonamjerno interpretira u političke ili interesne i grupacijske svrhe to je nešto drugo”, izjavio je Kujundžić novinarima pred Banskim dvorima.


Najavio je da će o tom slučaju danas razgovarati s premijerom Andrejem Plenkovićem, s kojim se prethodno čuo telefonom.




“Moja žena i ja u zadnjih 10 godina s plaćama koje imamo zaradili smo neto oko 5 milijuna kuna, i toliko smo otprilike platili državi za poreze, prireze i doprinose. Iz toga je razvidno da ovdje nema ničega, da je ljudima koji rade i stvaraju cijeli život bilo lako to stvoriti”, kaže Kujundžić.


Ponovio je kako su on i supruga prije 10 godina kupili kuću u Markuševcu površine 120 četvornih metara kreditom od 100.000 eura, uz kamatnu stopu od 6,40 posto. Nakon toga kredit su 2016. refinancirali u OTP banci po kamatnoj stopi od 2,99 posto.


“Kuću koju smo kupili prije 2-3 mjeseca u vrijednosti od 195.000 eura kupili smo kreditom u PBZ-u s kamatnom stopom od 2 posto. Nije riječ o povlaštenoj kamati jer je imaju svi liječnici u Hrvatskoj, a ugovorila ju je Hrvatska liječnička komora, 55.000 eura je iz moje ušteđevine koja se može pratiti na mom tekućem računu, a 40.000 eura posudio nam je obiteljski prijatelj”, rekao je Kujundžić.


Riječ je, kaže, o prijatelju iz studentskih dana, za kojeg ne zna ima li kakve poslove s državom, ali o svemu će više reći pred povjerenstvom. Tvrdi kako oko posudbe novca nije bilo sukoba interesa jer je sve prijavio Povjerenstvu.


Opravdao se da je i prvi puta sve upisao u imovinsku karticu, ali pritom nije bio vješt. Sada je u imovinsku karticu unio novu vrijednost kuće od 200.000 eura, a kaže kako je namjerava prodati iz od prodaje kuće ili apartmana u Novalji vratiti tom prijatelju 40.000 eura u roku od godine dana.


Kujundžić tvrdi i da je vrijednost kuće u Markuševcu realno prikazao, jer je kuća kupljena 2010. godine, kada su cijene nekretnina bile “na dnu dna”, pa ju je platio 100.000 eura.


“Trebao sam je upisati u imovinsku karticu 2016., kada se u Zagrebu i Hrvatskoj počinje buditi tržište i tada ona po stručnjacima vrijedi oko 120.000 eura. U međuvremenu su cijene rasle i sada spominju vrijednost od 200.000-250.000 eura. Međutim, sumnjam da to vrijedi gore na brdu, u šumi. Ako mi netko nađe kupca po cijeni od 300.000 eura, koju također spominju, ja ću vam odmah dati 10 posto za proviziju”, poručio je Kujundžić.