Prvo sučeljavanje predsjedničkih kandidata

Kujundžić napao Josipovića, Sinčić se dobro snašao nadjačavši samozatajnu Grabar-Kitarović

Boris Pavelić

Svi su se kandidati složili kako je ekonomija najveći problem zemlje, optužujući se međusobno za ekonomsku krizu



Ivo Josipović protivi se monetizaciji, Ivan Vilibor Sinčić najavljuje »prisluškivanja kriminalaca« i uvođenje polupredsjedničkog sustava,  a Milan Kujundžić i Kolinda Grabar-Kitarović branitelje kane unijeti u Ustav. To su najzanimljivije najave prvog sučeljavanja predsjedničke predizborne kampanje održanog u nedjelju navečer na RTL televiziji.


Milan Kujundžić najviše je napadao Ivu Josipovića, toliko da ga je Josipović u jednom trenu optužio kako se »ružno izražava«, te ga pozvao na »pristojan odnos«. Dojam je također kako se kandidat Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, sa svojim porukama da su »tajkuni i bankari najveći neprijatelji Hrvatske«, dobro nosio u debati, nadjačavši i prilično samozatajnu Kolindu Grabar-Kitarović.


Svi su se kandidati složili kako je ekonomija najveći problem zemlje, optužujući se međusobno za ekonomsku krizu. Na Kujundžićeve optužbe za neaktivnost, Josipović je uzvratio da je Kujundžića bio »član jedne od najkorumpiranijih vlada ikad u Hrvatskoj«, te da je »zadnji koji ima pravo kritizirati«. Kandidatkinji HDZ-a Josipović je prigovorio je da je vlada u kojoj je radila, ona Ive Sanadera, bila »najgora vlada u povijesti Europe«.




Stavove ostalih kandidata Sinčić je nazvao »demagogijom«, jer da su bili članovi »vlada, organizacija i stranaka koji su uništili našu domovinu«. Kujundžić i Josipović Sinčića su napadali tako što mu je Kujundžić prigovorio da je »završio samo tri godine fakulteta« i »donio tuđe glasove« , a Josipović  tvrdnjom da čini »udar na demokraciju«, jer »najavljuje čistke«, »planira politička suđenja« te tvrdi da premijerski mandat  neće dati članu stranke koja mu se ne sviđa.


Kujundžić je kazao da će, kao predsjednik, »rasvijetliti i ZAMP«, te da »više neće biti zaštićenih«.


Josipović  poručuje kako je Hrvatsku u prvom mandatu učinio sigurnijom te učvrstio obrambeno-sigurnosni sektor. Dok Kujundžić drži da predsjednik treba biti opozicija lošoj te potpora dobroj vladi, Josipović kaže da mora biti partner vladi. Najveći njegov predsjednički uspjeh, jest »promjena odnosa prema korupciji«, na što Kujundžić uzvraća kako njemu »neće trebati pet godina da počne o tome govoriti«.


Nijedan kandidat nije se izjasnio za zabranu pobačaja, ali bi Kujundžić, kao liječnik, iskazao priziv savjesti. Grabar-Kitarović uvažila bi stav žena, Sinčić se odbio opredijeliti, dok Josipović kaže kako »prvenstvo ima pravo žene da odluči«.


 Grabar-Kitarović poručuje da branitelji traže »poštovanje«, dok je Josipović optužuje da je sudjelovala u »sramotnom« pokušaju stvaranja druge kolone ove godine u Vukovaru. »Ako ste zadovoljni statusom quo, ostavite kako jest; ako želite jedinstvo iz devedesetih, dajte mi glas«, poručuje kandidatkinja HDZ-a.


 »Ako želite otvorenu, progresivnu, uspješnu zelenu demokraciju, birajte me u prvom krugu; ako želite Kevine jame, obračune, lustracije i sukobe, izaberite nešto drugo«, poručuje Josipović.