Ministar i premijer na požarištu

Kujundžić: U Lopači i riječkome KBC-u svi odlično reagirali; Plenković zahvalio svima koju su požrtvovno djelovali

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Žao mi je što se to događa, ali bolničke zgrade su dotrajale i to su nažalost nesreće koje se događaju. Pričekat ćemo procjenu osiguranja, a onda ćemo napraviti sve kako bismo pomogli i zbrinut ćemo pacijente,« rekao je ministar Kujundžić



RIJEKA Požar koji je u petak oko 16 sati izbio u Psihijatrijskoj bolnici Lopača kraj Rijeke i u kojemu je smrtno stradala jedna, a ozlijeđeno više osoba, lokaliziran je, a mjesto nesreće iste večeri obišli su premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Milan Kujundžić.


Kako je izjavio premijer Plenković, »nije uobičajena situacija da je požar u Psihijatrijskoj bolnici takvoga tipa i zato smo došli vidjeti kakva je situacija i zahvaliti svima koji su požrtvovno djelovali da se minimiziraju negativni učinci i da se pomogne svima, koji su u bolnici bili smješteni«.


Rekao je da su, prema informacijama koje ima, za prihvat pacijenata spremne bolnice u Rijeci, Ogulinu i Karlovcu te da će i sve ostale zdravstvene ustanove, ako bude trebalo, primiti dio pacijenata te će svi biti smješteni. Dodao je da će se sada prije svega prionuti istrazi, a nakon toga i sanaciji bolnice u Lopači.




Ministar Kujundžić rekao je da je od prvoga trenutka preko Zavoda za hitnu medicinu imao informaciju što se događa – o smrtno stradaloj osobi, ozlijeđenima i transportu prema riječkoj bolnici.


Rekao je da je kontaktirao riječki Klinički bolnički centar (KBC), obavijestio premijera, kontaktirao bolnice u Karlovcu i Gospiću, koje će, najavio je, ako bude potrebno, osigurati krevete za bolesnike.


Kujundžić: U bolnici Lopača i riječkome KBC-u svi su se odlično reagirali, Hitna reagirala kako treba


»Žao mi je što se to događa, ali bolničke zgrade su dotrajale i to su nažalost nesreće koje se događaju. Pričekat ćemo procjenu osiguranja, a onda ćemo napraviti sve kako bismo pomogli i zbrinut ćemo pacijente,« rekao je ministar Kujundžić.


Na pitanje o tome kako su reagirali djelatnici hitne pomoći i bolničkog osoblja, Kujundžić je odgovorio kako »smatra da su se svi ljudi u bolnici u Lopači odlično snašli, kao i u riječkom KBC-u te da je Hitna pomoć reagirala kako treba«.


Policija je u petak izvijestila da među ozlijeđenima u požaru u bolnici u Lopači ima i bolesnika i medicinskog osoblja te da je najmanje jedna osoba zadobila opekline, dok je veći dio ozlijeđenih prevezen u bolnicu zbog trovanja dimom. Bolesnici i osoblje bolnice evakuirani su.


Požar je bio zahvatio drugi i treći kat bolnice i širio se prema četvrtom katu, a gasilo ga je 50-ak vatrogasaca.


Novinari su ministra Kujundžica pitali je li spreman, kada prispiju konačni rezultati istrage, a u vezi sa slučajem tragične smrti mladića u Zaprešiću, ponuditi ostavku, bude li se osjećao odgovornim.


»Naravno da sam spreman, svaki političar mora biti spreman, je nitko od nas nije od Boga dan na to mjesto, ako se ustanovi da je bilo propusta. Po onome što su do sada napravile inspekcije, uistinu propusta nije bilo. Nažalost, priroda bolesti je takva da nekada medicina ne može pomoći svim pacijentima«, rekao je.


Plenković: Ministar Kujundžić radi svoj posao


Na pitanje ima li ministar Kujundžić i dalje njegovu političku potporu, premijer Plenković rekao je da su sada došli prije svega iskazati zahvalnost osoblju bolnice u Lopači i vatrogascima koji su herojskim naporima spasili teške pacijente, mnoge od njih nepokretne, u požaru koji se brzo razvijao i da im na tome zahvaljuje.


»Što se tiče cijele rasprave o hitnoj medicini i službi i slučaju u Zaprešiću, ministar i ja smo jučer temeljito razgovarali i o nalazu inspekcijske službe. Čeka se još cjelovito izvješće obdukcijskoga nalaza Zavoda za sudsku medicinu i tada ćemo tek, na temelju potpunih argumenata, moći u cijelosti i meritorno komentirati ovaj slučaj u Zaprešiću.


Ministar radi svoj posao, i jučer i danas, i svi ostali, državni tajnik i sve službe koje su ovdje danas bile požrtvovne«, izjavio je premijer Plenković.