Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
19. siječnja 2019.
Ministar o bijelom štrajku

Kujundžić: Manji broj onih liječnika koji gledaju samo svoj interes iskazuju nezadovoljstvo

Foto Novi list
Foto Novi list
Autor:
Objavljeno: 26. lipanj 2018. u 14:59 2018-06-26T14:59:48+02:00

Ministar nije zabrinut, uvjeren da je većina dionika u zdravstvenom sustavu zadovoljna novim zakonom. "To je jedan pozitivan korak koji će i dalje ostaviti za pacijente - kvalitetu i dostupnost medicine"

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u utorak je odbacio informacije o većim razmjerima štrajka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, istaknuvši da je samo manji dio liječnika koncesionara nezadovoljan nacrtom novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, i to oni koji gledaju samo sebe i svoje interese.

"Nema nikakvog štrajka. Određeni manji broj liječnika u primarnoj manifestira nezadovoljstvo jer su (od novog zakona) očekivali maksimum za sebe i svoje interese", izjavio je ministar Kujundžić novinarima nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća. 

 Udruga koncesionara privatne zdravstvene zaštite najavili je da od danas koncesionari kreću u bijeli štrajk - da će pacijente pregledavati sporije, odnosno odrađivati svoj posao unutar limita koji im plaća HZZO, a to bi moglo stvoriti velike gužve u čekaonicama.

 No, ministar nije zabrinut, uvjeren da je većina dionika u zdravstvenom sustavu zadovoljna novim zakonom. "To je jedan pozitivan korak koji će i dalje ostaviti za pacijente - kvalitetu i dostupnost medicine", rekao je. 

 Poručio je i kako u Hrvatskoj, sukladno Ustavu, treba postojati i javno i privatno zdravstvo. I jedno i drugo treba sačuvati i pustiti ih da se natječu - tko će biti bolji i jeftiniji, a sve u korist pacijenta, odgovorio je Kujundžić na nezadovoljstvo liječnika primarne zdravstvene zaštite koji tvrde da su prevareni jer novi zakon neće riješiti neravnopravnost liječnika pri domovima zdravlja i onih u koncesiji.

 Liječnici u primarnoj su nezadovoljni što će 25 posto liječnika i dalje ostati pri domovima zdravlja. Oni neće moći samostalno sklapati ugovore s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO), a zbog takvog neravnopravnog odnosa najavili su i ustavne tužbe.

 Ministar pak odgovara da novi zakon smanjuje prostor za eventualne manipulacije o tome tko će dobiti  koncesiju, a tko neće. O svemu, ističe, konačnu odluku donose županijske skupštine, tako da je mogućnost da o tome odlučuju pojedinci - isključena. Time je odbacio strahovanja dijela liječnika da će o tome tko će "ići u privatnike" i dobiti koncesiju odlučivati župani.

 Kujundžić je uvjeren i da će predloženim zakonom u konačnici ipak svi biti zadovoljni.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka