Mijenja se Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju

Kujundžić: Još se ne zna koliko će porasti participacija kod liječnika

P. N.

Foto NL

Foto NL

Ministar nije upoznat s podacima koji se iznose u medijima, a govore o povećanju maksimalnog iznosa participacije s trenutačne dvije na četiri tisuće kuna za one bez dopunskog zdravstvenog osiguranja.



Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio je u petak u Grožnjanu da su u pripremi izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje bi trebale pridonijeti financijskoj stabilizaciji zdravstvenog sustava, no nije upoznat s podacima, koji se iznose u medijima, a govore o povećanju maksimalnog iznosa participacije s trenutačne dvije na četiri tisuće kuna za one bez dopunskog zdravstvenog osiguranja.


“Zakon je u pripremi, trebao bi biti donesen do kraja godine i uvjeren sam da će izazvati brojne kontroverze, tumačenja i vapaje”, kazao je ministar Kujundžić na tečaju “Mediji i zdravlje” te dodao da treba iznaći načine da se zdravstveni sustav učini financijski održivim i zadrži njegova dostupnost i kvaliteta.


Pritom, kaže, treba dati dogovore na pitanja kako urediti dodatno zdravstveno osiguranje, što će biti s policama obveznog osiguranja, hoće li se uvoditi tzv. preventivne takse kroz podizanje cijena cigareta i alkoholnog pića itd.




Također će se raspravljati o standardizaciji i katalogu usluga koje će se pokrivati iz obveznog zdravstvenog osiguranja.


“Time će se sačuvati i solidarnost i dostupnost i kvalitetu, ali ne po modelu svatko može sve. Odredit ćemo što se može s obzirom na novac kojim raspolažemo, a ne deklarativno govoriti da se može sve, a onda jednom pacijentu dati sve, a drugoga pustiti da umre jer nema novca za njegovo liječenje”, pojasnio je ministar.


No nikakve konkretne brojke kao ni porast maksimalnog iznosa participacije još, kaže, nisu definirani.  


Ministar Kujundžić osvrnuo se u svom izlaganju i na prijedlog novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji bi idući tjedan trebao ići u saborsku raspravu, a čija je završna verzija izazvala protivljenje dijela liječnika primarne zdravstvene zaštite.


“Dio liječnika je očekivao je da će za 0 kuna moći postati vlasnicima ordinacija i da će ih za 0 kuna moći prodavati. Zaključili smo da Hrvatskoj treba i javno i privatno, suprotno bi značilo zasutaviti kompeticiju”, rekao je Kujundžić.


Do 25 posto ordinacija, po novom zakonu,  moći će ostati u domovima zdravlja, o čemu će odlučivati županijske skupštine kao vlasnici ustanova, a ostali liječnici, kao i do sada, moći će biti u zakupu i nositelji ordinacija.  


Najavio je pritom kako o dodjeli ordinacija neće odlučivati ni ravnatelj ni župan pojedinačno, već će odluku o tome tko će preuzeti ordinaciju donositi županijske skupštine kako bi se postigla veća transparentnost i smanjila mogućnost pogodovanja.


Također je rekao da će oni liječnici koji ostanu pri domovima zdravlja imati mogućnost da budu više plaćeni nego dosad.


Najavio je da će kroz neko vrijeme biti gotov i uspostavljen centralni upravljački sustav, informatički sustav koji će omogućiti bolju kontrolu rada, odnosno broj obavljenih usluga po liječniku i ishode liječenja.


To će, istaknuo je Kujundžić, biti osnova da da se financijski nagradi liječnike koji bolje i više rade i da ih se motivira za ostanak u Hrvatskoj.


Dvodnevni tečaj Mediji i zdravlje održava se u Grožnjanu u organizaciji udruge Difrakcija i Zbora zdravstvenih i medicinskih novinara Hrvatskog novinarskog društva.