Ministarstvo zdravstva

Kujundžić: Ispituje se mogućnost nastavka proizvodnje cjepiva u Imunološkom zavodu

Hina

Nl arhiva

Nl arhiva

Nakon što je povjerenstvo za IMZ utvrdilo da se tamo ne mogu više proizvoditi krvni derivati i faktori zgrušavanja, radi se studija koja će pokazati kakve su mogućnosti za nastavak proizvodnje dijela cjepiva s postojećom opremom, rekao je ministar



ZAGREB Ministar zdravstva Milan Kujundžić u srijedu je, upitan za sudbinu Imunološkog zavoda (IMZ), istaknuo da se ispituju mogućnosti nastavka proizvodnje cjepiva na postojećoj lokaciji u Rockefellerovoj ulici.


Nakon što je povjerenstvo za IMZ utvrdilo da se tamo ne mogu više proizvoditi krvni derivati i faktori zgrušavanja, radi se studija koja će pokazati kakve su mogućnosti za nastavak proizvodnje dijela cjepiva s postojećom opremom, rekao je ministar upitan za rješavanja problema IMZ-a, koji već godinama ne radi zbog gubitka proizvodnih dozvola.


Povratak IMZ-a na svjetsko tržište cjepiva, koje kontrolira nekoliko velikih svjetskih kompanija, tim je teže što je duži zastoj u proizvodnji pa se u tom smislu otvara prostor za eventualne pregovore s partnerima iz zemlje i svijeta, kaže Kujundžić.




»To je sretna okolnosti jer ako izgubimo potpuno brend i tržište, koje smo nažalost izgubili jer je proces dugo trajao, onda će biti puno teže pregovarati«, izjavio je Kujundžić nakon što su u Banskim dvorima potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava dnevnim bolnicama.


Za nastavak proizvodnje krvnih derivata traži se žurno rješenje na drugoj lokaciji s novom opremom, a ministar ponavlja da će u tom smislu Vlada i država ustrajati da se »svakako sačuva tu proizvodnju u hrvatskim rukama, u Hrvatskoj, od hrvatske krvi«.


Upitan za prijedlog oporbe da se osnuje istražno povjerenstvo za utvrđivanje odgovornosti za rezultate upravljanja i raspolaganja financijskim i drugim resursima IMZ-a, odgovorio je kako je on uvijek zagovaratelj istine o svemu, pa tako i o Imunološkom.


»Nemaju Hrvati i ne smiju ništa skrivati, ali pritom ne smiju biti ostrašćeni, ne smiju njegovati mržnju, nego istinu«, poručio je Kujundžić.