Trogodišnje loptanje među institucijama

Kuća propada u zemlju: Peratović će zbog opasnog klizišta tužiti RH

Damir Kundić

Grad Karlovac ću, pak, prijaviti USKOK-u zbog indicija da je do stvaranja klizišta došlo zbog nelegalnog vađenja šljunka iz Kupe i jer se novac koji se uplaćuje za slivnu naknadu ne troši namjenski, kaže Peratović



KARLOVAC - Nakon višegodišnjeg »loptanja« između institucija koje se redom proglašavaju nenadležnima, slobodni novinar Željko Peratović sa svojim se problemom odlučio obratiti Vladi RH.


  Od nje očekuje napokon saznati tko je odgovoran za sanaciju opasnog klizišta u Pokupskoj Luci kod Karlovca, koje unatrag tri godine iz dana u dan sve više prijeti doslovno »progutati« kuću u vlasništvu njegove supruge Nade. Klizište je stiglo nekoliko metara do kuće Peratovićevih, te je već otkinulo dobar dio makadamske ceste u gradskom vlasništvu koja prolazi usporedno s njom.


  – Pitanje Vladi će u moje ime postaviti zastupnik Nikola Vuljanić. Bude li odgovor i na toj adresi negativan, podići ću tužbu protiv Hrvatskih voda i Republike Hrvatske. Grad Karlovac ću, pak, prijaviti USKOK-u zbog indicija da je do stvaranja klizišta došlo zbog nelegalnog vađenja šljunka iz Kupe i jer se novac koji se uplaćuje za slivnu naknadu ne troši namjenski, kaže Peratović, koji je s problemom u više navrata upozorio Hrvatske vode, ministarstva poljoprivrede i zaštite okoliša, te Grad Karlovac.




  S potonje su adrese 2010. godine od tvrtke GEOECO-ING naručili studiju sanacije klizišta, prema kojoj na kritičnom odronu treba staviti pivote, navesti glinu i posaditi vrbe. No Grad Karlovac i Hrvatske vode su to odbili financirati.


  – U Hrvatskim vodama odgovaraju da Kupa nije uzrok stvaranja klizišta, već da je ono nastalo zbog slijevanja oborinskih voda s kuće koja je u našem vlasništvu nekoliko godina, ali je izgrađena još poslije Drugog svjetskog rata, dodaje Peratović i navodi kako postoji i još jedan dokaz da on ne može biti kriv za stvaranje klizišta.


  Riječ je o činjenici da na vrlo kratkom potezu u Pokupskoj Luci ima još barem pet ili šest sličnih klizišta. No nijedno se ne nalazi toliko blizu stambenog objekta kao što je slučaj s kućom obitelji Peratović, kojoj ne učini li se nešto, doslovno prijeti da propadne u zemlju.