Radio Split

Krstulović-Opara i Kerum: Frljićeva predstava vrijeđa vjernike; Puljak: Misija kulture je da provocira

Hina

Foto  Darko JELINEK

Foto Darko JELINEK

Uoči večerašnje izvedbe na Marulićevim danima predstave Olivera Frljića »Naše nasilje i vaše nasilje«, koja je već isprovocirala brojne reakcije, svoje su komentare za Radio Split danas dali gradonačelnički kandidati HDZ-a Andro Krstulović Opara i Hrvatske građanske stranke Željko Kerum, koji drže da predstava vrijeđa vjernike, te kandidatkinja stranke Pametno Marijana Puljak, koja pak ističe da je provokacija sastavni dio misije kulture



SPLIT Uoči večerašnje izvedbe na Marulićevim danima predstave Olivera Frljića »Naše nasilje i vaše nasilje«, koja je već isprovocirala brojne reakcije, svoje su komentare za Radio Split danas dali gradonačelnički kandidati HDZ-a Andro Krstulović Opara i Hrvatske građanske stranke Željko Kerum, koji drže da predstava vrijeđa vjernike, te kandidatkinja stranke Pametno Marijana Puljak, koja pak ističe da je provokacija sastavni dio misije kulture.


Kandidat HDZ-a za splitskog gradonačelnika Andro Krstulović Opara smatra da je žalosno da je takva predstava uvrštena na program Marulićevih dana. »Žalosno je što se na manifestaciji koja treba slaviti dostignuća hrvatskih dramskih pisaca i glumaca, prikazuje predstava koja vrijeđa osjećaje vjernika ne samo jedne vjeroispovijesti,« rekao je Krstulović Opara. Po njegovu mišljenju organizatori su namjerno stavili ovu predstavu u program Marulićevih dana kako bi »podigli strasti.«


Kandidat Hrvatske građanske stranke Željko Kerum je istaknuo kako svi koji su dali podršku toj Frljićevoj predstavi trebaju »kazneno odgovarati.» »Ova predstava je vrijeđanje vjernika, to je rasizam i sijanje rasne podjele i mržnje,« smatra Kerum.




Kandidatkinja stranke Pametno za gradonačelnicu Splita Marijana Puljak, pak, smatra kako misija kulture i jest da provocira i propituje neke vrijednosti u društvu. »Tko tu provokaciju ne može podnijeti, jednostavno neka ne ide na predstavu, ali nikako nisam za zabranu,« kazala je Puljak, za Radio Split.


Predstava »Naše nasilje i vaše nasilje» izazvala je prijepore i na gostovanjima u Poljskoj, regairanje vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića u Sarajevu, a Splitsko-makarska nadbiskupija pozvala je odgovorne da razmotre njezino uvrštavanje na program Marulićevih dana.


 Ministarstvo kulture je u subotu priopćilo da su »poštujući umjetničke slobode i estetska mjerila svakog umjetnika, mišljenja kako je potrebno pri stvaranju i izvedbama umjetničkih djela imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene skupine«.


Braniteljske i stradalničke udruge Splita i Splitsko-dalmatinske županije podnijele su u ponedjeljak kaznenu prijavu protiv redatelja te predstave Olivera Frljića i njegove asistentice Barbare Babačić, intendanta splitskog HNK i ravnatelja Festivalskog vijeća »Marulićevih dana « Gorana Golovka i izbornika Igora Ružića zbog vrijeđanja nacionalnih i vjerskih osjećaja.