Maratonska rasprava

Krstičević odgovorio Marasu: ‘Neću dati ostavku zbog toga što ti to tražiš’. Danas glasanje o interpelaciji

Hina

Foto Marko Lukunić / PIXSELL

Foto Marko Lukunić / PIXSELL

Rasprava o interpelaciji koju je potpisalo 16 SDP-ovih saborskih zastupnika, u kojoj su tražili od Vlade da u parlamentu pred zastupnicima objasni sve što se dogodilo i što je pošlo krivo u propaloj kupnji borbenih zrakoplova, trajala je u četvrtak više od osam sati, do kasnih večernjih sati



Hrvatski saborski zastupnici u petak će glasovati o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade zbog propale nabave borbenih aviona, a kako najavljuje predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, vladajuća većina će odbiti interpelaciju.


Rasprava o interpelaciji koju je potpisalo 16 SDP-ovih saborskih zastupnika, u kojoj su tražili od Vlade da u parlamentu pred zastupnicima objasni sve što se dogodilo i što je pošlo krivo u propaloj kupnji borbenih zrakoplova, trajala je u četvrtak više od osam sati, do kasnih večernjih sati.


Zastupnici će, među ostalim, glasovati o prijedlogu Zaključka u povodu izvješća o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača i zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj.




Prije glasovanja u podne na dnevnom redu su rasprave o dvije točke, Izvješću o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu, te konačnom prijedlogu izmjena Zakona o šumama predlagatelja zastupnika Ivana Lovrinovića i Kluba zastupnika Hrvatske seljačke stranke.


Na kraju maratonske saborske rasprave o SDP-ovoj interpelaciji ministar obrane Damir Krstičević poručio je u četvrtak zastupniku SDP-a Gordanu Marasu da neće dati ostavku jer on to traži, odgovarajući na Marasov poziv da preuzme odgovornost za propali posao kupnje borbenih aviona od Izraela. 


»Kolega Maras, sigurno neću dati ostavku zbog toga što to ti tražiš i mogu ti to otvoreno reći jer nema razloga da je dam. Jesam sada političar HDZ -a i zbog toga sam ponosan, bivši sam vojnik i umirovljenik, umirovljeni general i danas na poziciji ministra obrane«, odgovorio je Krstičević Marasu koji ga je pozivao da preuzme odgovornost i podnese ostavku.


Maras: Krstičević ne želi odgovarati za svoje pogreške


»Mislim da ministar više nije vojnik nego političar, jer da je vojnik postupio bi časno i dao ostavku i preuzeo odgovornost. Ali on je političar i to HDZ-ov političar koji ne želi za svoje pogreške odgovarati pred hrvatskim narodom«, kazao je Maras dodavši da je posao s borbenim zrakoplovima ispao fijasko i sramota.


U obranu ministra stali su HDZ-ovi zastupnici. »Nekorektno je i nedostojno ovog doma prozivati ministra da nije vojnik. Niste dostojni, on je general Hrvatske vojske i ratni zapovjednik i u svim civiliziranim zemljama takve se ljude štuje«, rekao je Ante Sander.


»Nije vojnik nego vojničina i briljantan zapovjednik«, dodao je Ante Babić, a Grozdana Perić ustvrdila kako je jedino Krstičević »imao petlje da pokrene nešto takvo« i kaže da je država zaslužila imati zrakoplove.


Krstičević je ponovio da je interpelacija neosnovana i neutemeljena, da su se u procesu nabave borbenih zrakoplova vodili nacionalnim interesima, te poručio kako je uvjeren da će Vlada naći načina da nabavi zapadne avione koji će biti jamac hrvatske borbene sigurnosti.


»Iskreno ne bih ni volio da date ostavku jer ste prava slika HDZ-a i ove Vlade«, zaključio je Damir Tomić (SDP) .


Na ostavku ministra Krstičevića pozvao je i Nikola Grmoja (Most).


Ivan Pernar zaključno je kazao da je potrošnja 2,9 milijardi kuna za avione »prst u oko« svima onima u Hrvatskoj koji jedu u pučkim kuhinjama, skupljaju boce, blokiranom građanu, svakom prosjaku…


Sukob Hajdukovića i Škorića


Ranije tijekom rasprave u jednom trenutku zaiskrilo je između SDP-ova zastupnika Domagoja Hajdukovića i HDZ-ova Petra Škorića zbog čega je Hajduković udaljen sa sjednice.


Reagirajući na Škorićevu izjavu kako da neki žele vidjeti poraženu i poniženu Hrvatsku vojsku Hajduković je kazao kako ne želi ostati u društvu s ljudima koji govore takve stvari.


»Jednom hrvatskom zastupniku koji je izabran hrvatskim glasovima, sramota, sramota«, vikao je Hajduković. Zbog povrede Poslovnika predsjedavajući Milijan Brkić izrekao mu je mjeru udaljenja sa sjednice.