Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 3
Sutra: 22° 22° 3
20. listopada 2018.
Naoružanje leti za Bliski istok

Krstičević o prijevozu američkog oružja preko Krka: 'Naši partneri koriste infrastrukturu'

Snimio Davor Kovačević
Snimio Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 4. listopad 2017. u 15:45 2017-10-04T15:45:00+02:00

»Ne samo Amerikanci, svi naši NATO partneri, a i zemlje koje nisu u tom savezu, voze kroz Hrvatsku, a to se događalo i prije«, kazao je Krstičević

ZAGREB Ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je u srijedu da će Hrvatska do 2022. imati 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova, a ključni parametri njihova izbora bit će karakteristike i sposobnosti zrakoplova, cijena, međudržavni sporazum i paket gospodarske suradnje.  

Ministarstvo obrane do utorka u 14 sati dobilo je četiri ponude za nabavu višenamjenskih bobenih zrakoplova od Sjedinjenih Država, Izraela, Grčke i Švedske. S kim će Hrvatska ući u posao znat će se u iduća dva mjeseca.

Naoružavnje

»Sjedinjene Države nude novi F16, Izrael polovni F16C, Grčka polovni F16C, a Švedska nove Gripene«, otkrio je ministar Krstičević nakon susreta s njemačkom ministricom vanjskih poslova Ursulom von der Leyen u Zagrebu.

Ponuditelji su u utorak imali po sat i pol vremena prezentirati svoje ponude, a na njihovom predstavljanju su bili prisutni predstavnici ureda premijera i predsjednice, MORH-a, Glavnog stožera Oružanih snaga, i Ureda predsjednice, državnog odvjetništva, te stručne skupine odgovorne za provedbu nabavke višenamjenskog borbenog zrakoplova.

»Ključan parametar za odluku su, osim karakteristika i sposobnosti aviona, međudržavni sporazum, cijena i paket gospodarske suradnje«, naglasio je ministar.

Istaknuo je kako je za rok nabave zrakoplova određena 2020. godina, kad Hrvatska prvi put predsjeda Europskom unijom i kada će se slaviti 25. godišnjica Oluje.

»Namjera nam je tada pokazati dva borbena aviona na hrvatskom nebu, u rukama hrvatskih pilota«, rekao je Krstičević.

Idućih šest zrakoplova nabavit će se 2012., a 2022. još četiri, čime će ih svekupuno biti dvanaest.

Tranzit američkog oružja

Ministar je nakon konferencije s njemačkom kolegicom upitan i o medijskim napisima o vojnim pošiljkama Pentagona prema Bliskom istoku preko krčke zračne luke.

Portal Balkan Insight u utorak je objavio priču da je Krk postao »neslužbena, ali važna logistička baza Pentagona za pošiljku oružja na Bliski istok, što vjerojatno uključuje i oružje za sirijske ustanike«.

Portal tvrdi da je travnja je identificirano deset letova Pentagonovih prijevoznika između Rijeke i američke vojne baze u Kataru, a posljednji među njima 25. rujna.

Transformacija Zračne luke Rijeka u tranzitnu točku za američko oružje dogodilo se nakon što su Sjedinjene Države to prestale činiti preko vojnih baza u Njemačkoj, tvrdi se na Balkan Insightu.

»Znate da su Sjedinjene Države naš ključni partner i saveznik, te da su nam jako puno pomogli u cijelom procesu ulaska u NATO savez i EU«, odgovorio je Krstičević.

»Mi kao Hrvatska surađujemo s našim prijateljima i saveznicima. Znate i da sam prije par mjeseci bio u Pentagonu gdje sam razgovarao s američkim ministrom obrane Jimom Mattisom. Znate što je on rekao o Oluji, da je to bila vrhunska operacija koju je izvela odlično pripremljena i obučena vojska s odličnim političkim smjernicama«.

»Vidite da je tu danas ministrica Njemačke, a ranije Poljske, Izraela i Švedske. Dakle surađujemo s partnerima u okvirima partnerstva«, naglasio je ministar, istaknuvši kako se kroz tu suradnju koristi hrvatska infrastuktura »po svim međunarodnim sporazumima i programima«.

Prema pisanju Balkanske mreže istraživačkog izvještavanja (BIRN) koji vodi spomenuti portal, Pentagon je u prosincu 2016. odlučio prestati prevoziti oružje preko Njemačke jer je Berlin postao »veoma osjetljiv« oko tog pitanja.

Krstičević nije htio komentirati zašto je Njemačka odbila taj posao koji je potom preuzela Hrvatska, poručivši novinarima kako su to trebali pitati njemačku ministricu, no zbog ograničenog vremena tiskovne konferencije ta prilika nije postojala.

Ivica Nekić, predsjednik državne Agencije Alan koja je, između ostalog, zadužena za uvoz i izvoz hrvatskog naoružanja, poručio je da je riječ o normalnom poslovanju, pogotovo zbog toga što je Hrvatska smještena na svim prometnim koridorima.

»Uvjeravam vam da te robe putuju po svim hrvatskim i međunarodnim zakonima, imaju sve dozvole, idu tamo gdje po međunarodnim zakonima smiju ići«, rekao je Nekić.

Odbio je navode da je riječ o pošiljkama Siriji, te je istaknuo da su te tvrdnje neutemeljene i ne stoje.

»Ne samo Amerikanci, svi naši NATO partneri, a i zemlje koje nisu u tom savezu, voze kroz Hrvatsku, a to se događalo i prije«, kazao je.

»Sve što se radi, radi se po zakonu, a sve pretpostavke koje se mogu pročitati ne stoje«, zaključio je Nekić.

***

Ministar obrane, Damir Krstičević, komentirao je navode Balkan Insighta, koji tvrdi da je Zračna luka Rijeka na Krku postala logistička baza za velike teretne zrakoplove koji su nosili streljivo i neidentificirane vojne zalihe za pentagonske vojne ratove na Bliskom istoku.

"Pa nije to baš tako, ono što je vrlo bitno, mi kao Hrvatska partneriramo, surađujemo s našim prijateljima i saveznicima. Vi znate i da sam prije par mjeseci bio u Pentagonu, da smo razgovarali s ministrom Mattisom, vi znate što je ministar Mattis rekao i o Oluji, da je to vrhunska operacija koju je izvela vojska koja je odlično pripremljena, obučena, koja je imala odlične političke smjernice. Vi znate da je SAD naš ključni partner, saveznik, da smo jako puno pomogli u cijelom procesu ulaska u NATO, ulaska u EU, i danas vidite, tu je i ministrica obrane Njemačke, bio je prije neki dan ministar obrane Poljske, odnosno Izraela, Švedske i surađujemo, surađujemo s partnerima. Jasno je u okviru suradnje, partnerstva, prijateljstva, kao i ostale države u okviru partnerstva koristi se hrvatska infrastruktura, ali ta infrastruktura koja se koristi, koristi se pod svim međunarodnim sporazumima, programima i to je nešto što partner, saveznik i prijatelj radi", rekao je Krstičević upitan za komentar gore navedenih informacija.

Podsjetimo, portal Balkan Insight objavio je priču u kojoj tvrde da u Zračnu luku Rijeka na otoku Krku od travnja slijeću teretni avioni koji navodno prenose streljivo na ratišta Bliskog istoka. Portal Balkan Insight u posljednjih je šest mjeseci, tvrde, nabrojao četrnaest teretnih letova, za koje misle da prevoze oružje. Deset je letova od travnja bilo na relaciji Zračna luka Rijeka - američka baza Al Udeid u Kataru.

Član BIRN-a, Lawrence Marzouk gostovao je u N1 studiju uživo i potvrdio da su otkrili da je aerodrom na Krku postao važno središte prijevoza oružja.

"Doznali smo da je Hrvatska postala važno središte za prijevoz oružja i streljiva za Pentagon na Bliski istok. Donedavno je jedno od glavnih središta bila Njemačka, ali je došlo do problema zbog transporta oružja, posebice u Siriju. To je bilo 2016. i od tada je Pentagon morao naći nove izvore za prijevoz oružja. Pronašli smo više dokaza koji pokazuju da je Krk postao središte za prijevoz tereta. Došlo je i do curenja dokumenata iz azerbajdžanske tvrtke Silk Way", rekao je Marzouk.

Upitan za komentar ovih navoda, premijer Andrej Plenković rekao je da nije pročitao članak. Ništa o navedenom ne znaju niti bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, kao niti bivši ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, koje smo također upitali za komentar.

'To se sve događa u trenutku kada je RH raspisala i javni natječaj za nabavu borbenih aviona te se nameće pitanje je li korištenje Zračne luke Rijeka dio paketa nabave borbenih aviona, odnosno zna li se već tko je pobijedio na natječaju?', pitaju se, pak, u reakciji koja je stigla iz Centra za mirovne studije (CMS).

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka