Ministar na Dugom otoku

Krstičević: ‘Nisam zataškavao slučaj ozljede vojnika na lanjskoj vojnoj vježbi’

Hina

Pa Vi to zaista mislite? Pa nikad nema zataškavanja. Navedeni portal je dobio informacije na upit, sve informacije koje su potrebne i sada pogledajte – u petak, znači dan prije (ove) vježbe (»Velebit 18 – združena snaga«), on izlazi s tom informacijom upravo s ciljem da unese nemir u ovu vježbu, a Vi znate da je taj dan Hrvatska predstavila novo sredstvo, istaknuo je Krstičević



DUGI OTOK Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u nedjelju je opovrgnuo medijske napise da je zataškavao slučaj s prošlogodišnje vježbe na poligonu Crvena zemlja pokraj Knina, gdje je bilo ozlijeđeno osam vojnika i dočasnika te poručio da je sustav reagirao, da o tome znaju svi koji trebaju znati, a i javnost.


Novinari su u nedjelju ministra Krstičevića, koji je s premijerom Andrejem Plenkovićem na Dugom otoku promatrao vježbovne aktivnosti drugog dana združene intergranske sveobuhvatne vježbe Hrvatske vojske »Velebit 18 – združena snaga«, pitali kako komentira što su se u medijima pojavili napisi o prošlogodišnjoj vježbi na poligonu Crvena zemlja pokraj Knina gdje je ozlijeđeno osam vojnika i dočasnika te da se tvrdi da je Ministarstvo obrane zataškavalo taj slučaj.


Pa Vi to zaista mislite? Pa nikad nema zataškavanja. Navedeni portal je dobio informacije na upit, sve informacije koje su potrebne i sada pogledajte – u petak, znači dan prije (ove) vježbe (»Velebit 18 – združena snaga«), on izlazi s tom informacijom upravo s ciljem da unese nemir u ovu vježbu, a Vi znate da je taj dan Hrvatska predstavila novo sredstvo, istaknuo je Krstičević.




Dva helikoptera tipa Black Hawk UH 60 M američke proizvodnje predstavljeni su u petak u 91. zrakoplovnoj bazi Pleso, a riječ je o letjelicama koje Vlada SAD-a donira Hrvatskoj i koji bi u redoviti službu trebali ući 2020. ili 2021. godine.


Krstičević je rekao je da kao ministar obrane može samo poručiti neka pišu što god žele.


»A ja samo kao ministar obrane mogu poručiti neka pišu što god žele. Moja zadaća i odgovornost je graditi sposobnosti Hrvatske vojske, i to činim. I vidjeli ste da je ova vježba upravo pokazala spremnost i sposobnost Hrvatske vojske. A, što se tiče tog dijela, svi oni koji trebaju znati, znaju. Ako se nešto i dogodi isto i na ovaj vježbi, vojska mora vježbati. To ti je k’o i u nogometu – događaju se i povrede. Međutim, ključno je da je sustav transparentan, da se vodi računa o sigurnosti i kroz te vježbe i kroz ostale vježbe i da pazimo uvijek na ljude. Ljudi su najvrjednija imovina«, istaknuo je Krstičević.


Rekao je da ako se nešto i dogodi tada sustav reagira i da je i u tom slučaju, od prije godinu dana, sustav reagirao i napravio sve ono što treba, te je pozvao novinara da se danas priča o vojnoj vježbi »Velebit 18 – združena snaga«.


Upitan je li javnost to trebala znati, jer je godinu dana prošlo, Krstičević je odgovorio: »Svatko zna tko je trebao znati. Svatko zna«.


A na novinarsku tvrdnju da kada su nogometaši ozlijeđeni, to znaju svi, ministar Krstičević je rekao da i za taj slučaj znaju oni koji trebaju znati. »Znači, zna se kroz sustav, znaju svi koji trebaju znati. I javnost zna«, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.


Portal index objavio je u petak da su četiri borbena oklopna vozila Patria sudjelovala 16. listopada 2017. godine u pripremama za združenu vježbu Harpun. Na poligonu Crvena zemlja pokraj Knina jedna se Patrija prevrnula, a osam vojnika i dočasnika je ozlijeđeno. Oklopnjak je uništen, objavio je Index tvrdeći da Ministarstvo obrane u mandatu Damira Krstičevića ne propušta ni jednu priliku da se pohvali, a da skoro godinu dana nije izvijestilo javnost o tom incidentu.