Jačanje NATO-a na Baltiku

Krstičević: Hrvatska šalje jednu satniju u Litvu 2018.

Hina

Foto: Darko JELINEK

Foto: Darko JELINEK

»Jedan od najvažnijih zaključaka jest kako ojačati Savez na istoku«, ocijenio je Krstičević dodavši da je Hrvatska odlučila da jedna satnija Hrvatske vojske bude 2018. upućena u Litvu u sklopu njemačke borbene skupine i da je to trenutno u fazi pripreme



BRUXELLES Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević najavio je u srijedu u Bruxellesu da će jedna satnija hrvatskih vojnika biti upućena 2018. u Litvu u okviru strategije jačanja snaga NATO-a na Baltiku.


Krstičević je novinarima, nakon prvog sudjelovanja na sastanku ministara obrane NATO-a, rekao da je novoj hrvatskoj vladi vanjskopolitički prioritet Bosna i Hercegovina ali i snažnije pozicioniranje Hrvatske u Europskoj uniji i NATO-u.


 »Jedan od najvažnijih zaključaka jest kako ojačati Savez na istoku«, ocijenio je dodavši da je Hrvatska odlučila da jedna satnija Hrvatske vojske bude 2018. upućena u Litvu u sklopu njemačke borbene skupine i da je to trenutno u fazi pripreme.




Ministri će razgovarati i o stanju na Sredozemlju i NATO-ovim aktivnostima na južnim granicama.


»Mogu reći da će NATO pokrenuti jednu novu operaciju »Sea Guardian« (Zaštitnik mora) a s ciljem povećanja sigurnosti na Mediteranu. To će biti pomoć europskim naporima sprječavanja krijumčarenja ljudi u Sredozemlju. Također će se razgovarati o boljoj suradnji NATO-a i EU-a posebno u području obrambene politike«, dodao je.


Na upit hoće li Hrvatska sudjelovati u toj NATO-voj operaciji Krstičević je rekao da se to razmatra.


Glede koncepta domovinske sigurnosti Krstičević je rekao kako je važeća Strategija nacionalne sigurnosti još iz 2002. te da sada treba napraviti novi dokument o tome kako će Hrvatska odgovoriti na sve nove ugroze.


»Mi planiramo da će se do jednog takvog dokumenta doći u proljeće iduće godine«, kazao je Krstičević dodavši da vjeruje da bi se takav dokument našao pred Saborom u srpnju ili lipnju.