Odvjetnik o sumnjama u politički montiran proces

Krsnik: Prate me, a vjerojatno i prisluškuju

Dražen Ciglenečki

DORH ne može biti nezavisno tijelo jer goni u ime države. Vladavina prava bila je manje ugrožena 80-ih u komunističkoj Jugoslaviji. Prava okrivljenika su bila veća i zakon nije dopuštao prisluškivanje telefona



Krešimir Krsnik, odvjetnik Milana Bandića, prvi je pustio u javnost tezu da je uhićenje zagrebačkog gradonačelnika politički motivirano i da se na taj način pokušava skrenuti pažnju sa sudskog procesa koji se u Münchenu odvija protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.


S obzirom na rezultate nekih anketa, može se zaključiti da je ova teza pala na plodno tlo.


– Moj klijent ima podršku 85 posto građana. Ali, naravno, nije to bio moj cilj, nego sam jednostavno iznio stav za koji imam i argumente. Ovo je politički proces zato što je Milan Bandić politička osoba. A tajming ovog slučaja, hitno uhićenje, pa tek onda traženje valjanih dokaza, jasno ukazuje da se htjelo postići odvraćanje pažnje od sigurno važnijeg procesa u Münchenu. Borba protiv korupcije i kriminala je samo floskula koju u javnost gura ustanova koja provodi istragu. Ta ustanova, Državno odvjetništvo, izvan svake je kontrole, a po definiciji ne bi smjela biti nezavisna, jer kaznene postupke pokreće u ime države. 




Ako je Bandićev proces politički montiran, tko je glavni monter?


  – Vi ga otkrijte, a ja ću vas podsjetiti na jednu stvar. Glasnogovornik DORH-a je 2010. godine, osam sati prije početka šutnje za predsjedničke izbore, rekao novinarima da se protiv tadašnjeg kandidata Bandića provode izvidi. Nakon objave izbornih rezultata to je demantirano. Je li to bilo političko uplitanje u izborne rezultate?


  U to vrijeme na vlasti nije bila politika koja je sada.


  – Meni je svejedno koja je politika, ali moj klijent smeta svim političkim strujama. Međutim, ja nisam političar nego odvjetnik i isključivo me zanima vladavina prava. Mogao bih navesti niz slučajeva u kojima je ona narušena političkim intervencijama. Nisam branitelj HDZ-a, ali način na koji je optužena ta stranka nije ništa drugo nego miješanje u politički život Hrvatske. Ako će HDZ pravomoćno biti osuđen za stjecanje nepripadne materijalne koristi, to će značiti njegov nestanak s političke scene.   Je li moguće da DORH funkcionira na poticaj iz izvršne vlasti?

  – Nemam za to dokaze. Međutim, činjenica je da u Hrvatskoj nitko nema nadzor nad DORH-om, ne postoji nikakav kontrolni mehanizam. Baca li to sumnju u zloupotrebe? Svakako.


Više pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Novog lista