Skup

Krenula povorka splitskog Pridea

Hina

Reuters

Reuters



Osmi po redu »Split Pride« krenuo je malo poslije 18 sati iz splitskog Đardina, a povorka će Ulicom kralja Tomislava te Marmontovom doći do Rive, odakle će se vratiti do bedema Cornaro.


Ovogodišnji »Split Pride» održava se pod motom »Hod za ljubav« te sudionici nose višemetarski transparent s tom porukom, a koordinatorica ovogodišnje povorke Nikolina Banić izjavila je novinarima da je to geslo »u korijenu vrijednosti splitskog Pridea«.


»U Splitu Pride još izaziva kontroverze, ali mi i dalje zastupamo vrijednosti ljubavi i tolerancije«, rekla je Banić.Po njezinim riječima, u povorci je oko 300 sudionika.Među njima je i predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur, koji je uoči polaska novinarima rekao kako oni tradicionalno i ove godine, kao i na svim dosadašnjim prideovima, »beskompromisno podržavaju ljudska prava LGBT populacije«. Sudionici nose transparente s natpisima »I mi smo Hrvati« , »Što južnije to tužnije«, »Život počinje izlaskom iz ormara«, »Ej mama, pogodi što?«, a i transparent na kojem piše »Sviđa mi se Željka Markić, privlači me seksualno«.I ovogodišnji »Pride« osigurava interventna policija.