Na Zrinjevcu zadovoljni iskazanim interesom

Kreće ‘proizvodnja’ novih diplomata: Za studij diplomacije javilo se prvih 35 kandidata

Irena Frlan Gašparović

Specijalistički studij diplomacije trajat će tri semestra, imat će deset obaveznih i 23 izborna predmeta, a predavanja će biti na engleskom jeziku. Ukupna školarina iznosi 30 tisuća kuna



ZAGREB » Na natječaj za upis studija diplomacije, koji od ove jeseni pokreće Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, javilo se 35 kandidata koje u rujnu čeka selekcijski postupak na kojem će morati pokazati da imaju odgovarajuća predznanja i jezične vještine potrebne za obavljanje diplomatske profesije.


   Iako je broj upisnih mjesta 40, a broj prijavljenih kandidata nešto manji, na Zrinjevcu su, kako neslužbeno doznajemo, zadovoljni iskazanim interesom za njihov novi studij.


Ujedno, preostala mjesta namjeravaju popuniti kandidatima čije će školovanje Hrvatska financirati u okviru razvojne pomoći, što je bio plan od samog pokretanja studija. Stoga, kako sada stvari stoje, novog natječaja za upis na poslijediplomski specijalistički studij diplomacije neće biti, osim ako dosad prijavljeni kandidati ne budu u stanju dobro riješiti prijemni ispit. No, to je, tvrde naši izvori, malo vjerojatno.




   Podsjetimo, Sveučilište u Zagrebu, čija četiri fakulteta sudjeluju u projektu (Ekonomski, Pravni, Filozofski i Fakultet političkih znanosti), objavilo je upute za selekcijski postupak u kojim se potencijalne studente obavještava da moraju pokazati »odgovarajuće psihološke kapacitete«, ali i »potrebna predznanja, relevantna za diplomatsku profesiju te jezične vještine bez kojih nema uspješnog diplomata«. Kod kandidata će se ispitivati opća kultura, bogatstvo rječnika, informiranost o aktualnim zbivanjima, poznavanje pojedinih pojmova iz područja diplomacije i međunarodne politike te poznavanje stranih jezika. U uputama za selekcijski postupak navedeni su i primjeri ispitnih pitanja: tko je aktualni ministar vanjskih poslova Rusije, što označava kratica EEAS, što je deflacija, što znači pojam opus, koliko je godina trajala Dubrovačka Republika.


   Specijalistički studij diplomacije trajat će tri semestra, imat će deset obaveznih i 23 izborna predmeta, a predavanja će biti na engleskom jeziku. Ukupna školarina iznosi 30 tisuća kuna. Osim polaznika iz drugih zemalja, na financiranje školarine mogu računati i zaposlenici MVEP-a.