Krunoslav Capak

Kreće pojačano testiranje zdravstvenih radnika: ‘Proširit ćemo indikacije za to’

Hina

Foto pool Cropix / Pixsell

Foto pool Cropix / Pixsell

»U prvom redu bi trebalo snimiti i testirati one kontakte koji su bili u kontaku s oboljelima što sada nismo u svim slučajevima radili, ali radili smo tamo gdje smo smatrali da postoji čvrsta indikacija za to«, rekao je Capak



Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je u petak da se proširuju indikacije za testiranje na koronoavirus na zdravstvene djelatnike, navevši kako su u Hrvatskoj zaražena 23 liječnika, šest specijalizanata, devet medicinskih sestara i tehničara te dva stomatologa.


»Prema zadnjem podatku koji imamo od jučer od 22 sata, u Hrvatskoj su zaražena 23 liječnika, šest specijalizanata, devet medicinskih sestara i tehničara i dva stomatologa«, rekao je Capak u »U mreži Prvog« Hrvatskog radija.


Najavio je pojačano testiranje zdravstvenih radnika.




»U prvom redu bi trebalo snimiti i testirati one kontakte koji su bili u kontaku s oboljelima što sada nismo u svim slučajevima radili, ali radili smo tamo gdje smo smatrali da postoji čvrsta indikacija za to«, rekao je Capak.


Najavio je i kako se intenzivno radi na nabavi opreme za sve koji na kontrolnim punktovima uzimaju briseve.


»Bez zaštitne opreme nema uzimanja briseva. Radimo na tome da nabavljamo dovoljne količine zaštitne opreme i opremimo sve koji će na punktovima uzimati briseve kao i da napravimo te briseve kojih nema na tržištu«, rekao je Capak.


Luetić: Samoizolacija nije jasno definirana


Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić izrazio je nadu da će društvo, kada se oporavi, honorirati one koji su najviše sudjelovali i bili na prvim crtama u borbi s koronavirusom.


»Treba jasno definirati da se i samoizolacija i eventualno oboljevanje tretira kao profesionalna bolest, u konačnici u radno pravnom tretiranju«, rekao je Luetić pojasnivši kako samoizolacija nije jasno definirana.


Prema jučerašnjim podacima u Hrvatskoj je 495 oboljelih od koronavirusa, tri su osobe preminule, na respuratoru je 14 osoba, a 22 osobe su ozdravile.