Sjednica Vlade

Kreće adaptacija zgrade hrvatskih diplomatskih predstavništava u Bruxellesu

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK



ZAGREB Vlada je na sjednici u srijedu odlučila da se pokrenu radovi na adaptaciji i opremanju zgrade u Bruxellesu koja je za potrebe hrvatskih diplomatskih predstavništava kupljena 2013. godine za više od 11 milijuna eura, ali još nije stavljena u funkciju.


Državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić istaknula je kako se ovom odlukom stvaraju uvjeti da se završi projekt koji stoji već četiri godine.


»Projekt se zove Hrvatska kuća, a ideja je da se u Bruxellesu gdje imamo više predstavništava te interesnih i drugih javnih institucija pokuša definirati prostor u kojem će se odvijati razne protokolarne aktivnosti, kulturne, promotivne i slične aktivnosti vezane uz Hrvatsku«, kazala je Pejčinović Burić.




Istaknula je da je taj prostor potrebno urediti i staviti u funkciju i zbog činjenice da Hrvatska predsjedava Vijećem EU 2020. godine, kada će Hrvatska u Bruxellesu imati dvostruko više ljudi nego danas.


Zgrada je u roh-bau stanju i treba ju potpuno adaptirati i opremiti, a ukupna procijenjena vrijednost usluga, radova i opreme potrebne za stavljanje u funkciju iznosi 38 milijuna kuna i financirat će se iz državnog proračuna iduće tri godine.


Po dovršetku, kazao je premijer Andrej Plenković, zgrada bi trebala objediniti na funkcionalan način aktivnosti Stalnog predstavništva Hrvatske pri Europskoj uniji, hrvatsko veleposlanstvo u Kraljevini Belgiji, konzularne aktivnosti, ali i svih ostalih diplomatskih predstavništava i predstavništava hrvatskih županija, moguće i još nekih drugih javnih institucija jer je prostorno dovoljno velika za njihovo okupljanje.


»Očekujem da se u iduće dvije godine realizira priprema Stalnog predstavništva, kako bi tijekom našeg predsjedanja, prvog u povijesti, 2020. godine mogli taj zahtjevan posao obaviti iz adekvatnog prostora«, zaključio je premijer.