Nacionalna zaštita

“Krčko maslinovo ulje” i “Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje” zaštićena oznakama izvornosti

Hina

Nl arhiva

Nl arhiva

Sljedeći korak koji Udruga maslinara Krka »Drobnica« i Klaster istarskih maslinara trebaju poduzeti je pokretanje postupka potvrđivanja sukladnosti proizvoda sa specifikacijom proizvoda, a koje provodi kontrolno tijelo ovlašteno od strane Ministarstva poljoprivrede



ZAGREB  Dva ekstra djevičanska maslinova ulja – »Krčko maslinovo ulje« i »Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje« zaštićena su oznakama izvornosti, odnosno dobila su rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti – zaštićena oznaka izvornosti, izvijestilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede na svojim mrežnim stranicama.


Ministarstvu je zahtjev za zaštitu naziva »Krčko maslinovo ulje« oznakom izvornosti početkom siječnja prošle godine podnijela Udruga maslinara Krka »Drobnica«, a Klaster istarskih maslinara je sredinom lipnja 2013. podnio zahtjev za zaštitu »Istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja«.


Iz Ministarstva objašnjavaju da su, nakon provedene evaluacije zahtjeva i specifikacije proizvoda od strane stručnog povjerenstva te pojedinih izmjena i dopuna u dokumentaciji, zahtjevi usvojeni u ožujku ove godine, a obavijest o tome je objavljena u Narodnim novinama.




Time je, kao dio nacionalnog postupka, bilo omogućeno svakoj pravnoj ili fizičkoj osobi s legitimnim interesom, a koja ima prebivalište u Hrvatskoj, da uloži prigovor na zahtjeve, a budući da nije zaprimljen ni jedan prigovor, Ministarstvo je 27. travnja donijelo rješenja o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva »Krčko maslinovo ulje« i »Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje« – zaštićena oznaka izvornosti.


Prijelazna nacionalna zaštita označava vremensko razdoblje koje traje od datuma podnošenja zahtjeva za registraciju oznake Europskoj komisiji, koja provodi postupak na razini Europske unije (EU), do donošenja konačne odluke o registraciji oznake na razini cijele EU.


Donošenjem odluke Europske komisije prestaje važiti tzv. prijelazna nacionalna zaštita, a naziv proizvoda postaje zaštićen od neovlaštenog korištenja i zlouporabe na cijelom tržištu EU, ističu iz Ministarstva.


Sljedeći korak koji Udruga maslinara Krka »Drobnica« i Klaster istarskih maslinara trebaju poduzeti je pokretanje postupka potvrđivanja sukladnosti proizvoda sa specifikacijom proizvoda, a koje provodi kontrolno tijelo ovlašteno od strane Ministarstva poljoprivrede.


Nakon toga će, posredstvom Ministarstva, podnijeti Europskoj komisiji zahtjev za registraciju zaštićene oznake izvornosti naziva »Krčko maslinovo ulje« i »Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje« na razini EU, objašnjavaju iz Ministarstva.


Dodaju da nazivi proizvoda zaštićeni prijelaznom nacionalnom zaštitom – zaštićena oznaka izvornosti, zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet – imaju jednaku pravnu zaštitu kao i proizvodi zaštićeni na razini EU, ali je važeća samo na teritoriju Republike Hrvatske.


Za vrijeme trajanja prijelazne nacionalne zaštite na tržištu se mogu pod zaštićenim nazivom nalaziti samo proizvodi za koje je izdana potvrda o sukladnosti proizvoda sa specifikacijom proizvoda.


Po podacima Ministarstva, Hrvatska ima 16 proizvoda zaštićenih prijelaznom nacionalnom zaštitom i to 9 proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti i 7 proizvoda zaštićenih oznakom zemljopisnog podrijetla, a za 4 se proizvoda priprema dokumentacija za slanje zahtjeva za zaštitu naziva proizvoda na razinu EU.


U Europskoj komisiji trenutno je 12 zahtjeva za registraciju oznaka iz Hrvatske, od čega su 4 proizvoda objavljena u Službenom listu EU radi procedure prigovora na europskoj razini.


Ako Europska komisija ne zaprimi ni jedan prigovor, osim »Krčkog pršuta«, na razini EU bit će registrirani proizvodi »Neretvanska mandarina«, »Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres«, »Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje« i »Baranjski kulen«, navode iz Ministarstva.