Prognoza

Kratko osvježenje je iza nas. Opet dolaze iznadprosječne vrućine, ali moguća su i nevremena

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Jučer je u dijelu unutrašnjosti prekinut niz uzastopnih vrućih dana, kakav se u ovom dijelu godine malo kada dogodio. Na meteorološkoj postaji DHMZ-a Zagreb Maksimir, primjerice, od 28. srpnja do 10. kolovoza samo je 1994. godine bilo 14 vrućih dana u nizu, kao ove godine. Pritom je srednja najviša temperatura zraka u tom razdoblju ove godine bila 4. u nizu najviših – viša je bila samo 1994. godine, te 2013. i 2017., pišu Zoran Vakula i Dragoslav Dragojlović za HRT.


Kao što je bilo i prognozirano, apsolutni su rekordi izostali, a dogodili su se samo neki dnevni. Manje u najvišoj dnevnoj temperaturi zraka, a više u najnižoj. Primjerice, u Maksimiru je ovogodišnji 9. kolovoza drugi najtopliji taj nadnevak od kada postoje mjerenja – od 1949. godine. Izmjereno je 34,3 °C, a više od toga – 35,0 °C – samo 2013. godine. A 31. srpnja, s 21,8 °C, te 2. kolovoza 21,7 °C – u Maksimiru je zabilježena rekordno visoka najniža dnevna temperatura zraka na te dane. U Splitu, na postaji Marjan, samo je ove godine i 2013. od 30. srpnja do 10. kolovoza bio niz dana s najnižom temperaturom 25,0 °C i višom. A viša srednja najniža temperatura zraka u tom je razdoblju bila viša od ovogodišnje samo 2017. godine. Pritom je na dane 30. i 31. srpnja ove godine izmjerena rekordno visoka najniža dnevna temperatura zraka.

Iznadprosječno toplo nastavit će se i sljedećih dana, ponovno u mnogim mjestima vrućih, na Jadranu uz tople noći. Prevladavat će sunčano, ali uz povremene mjestimične pljuskove, osobito u utorak i srijedu. Ponegdje jaka bura onemogućavat će normalno prometovanje još uglavnom u nedjelju.


Nedjelja – pretežno sunčano, većinom i vruće


U Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavat će sunčano, vrlo toplo i vruće. Vjetar uglavnom slab istočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 20 °C, a najviša dnevna između 28 i 30 °C.




Podjednako relativno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, i pritom barem djelomice sunčano. Vjetar većinom slab sjeverni i sjeveroistočni.


Na sjevernom Jadranu većinom sunčano. U gorskim krajevima djelomice sunčano, a uz povremeno više oblaka ponegdje može biti kratkotrajne kiše. Uz obalu će u noći i ujutro puhati umjerena, podno Velebita mjestimice i jaka bura, koja će prijepodne oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 16 °C, uz obalu između 22 i 24 °C. Najviša dnevna od 26 do 28, uz obalu i unutrašnjosti Istre uglavnom oko 32 °C.


Na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano i vruće. U unutrašnjosti nestabilno, pa su uz umjeren razvoj oblaka povremeno mogući lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 23 do 26 °C, a najviša dnevna između 32 i 34 °C.


I na krajnjem jugu Hrvatske slično – sunčano uz uglavnom slab zapadni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka slična kao na srednjem dijelu.


Novi tjedan – i dalje iznadprosječno toplo, ponegdje pljuskovi


U ponedjeljak u unutrašnjosti većinom sunčano, a u utorak sa zapada naoblačenje s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, te padom temperature zraka. U srijedu kiše i grmljavine još će biti uglavnom na istoku i unutrašnjosti Dalmacije, a u drugom dijelu dana ponovo pretežno sunčano i toplije.


I na Jadranu u ponedjeljak većinom sunčano i vruće. U utorak na sjevernom i srednjem dijelu promjenljivo, mjestimice s kišom i grmljavinom, koji su u srijedu mogući uglavnom na južnom dijelu. U četvrtak i petak ponovo sunčano i vruće. Puhat će većinom slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, piše HRT.