Bivši gradonačelnik

Krajem studenoga Jambo na optuženičkoj klupi zbog predizbornih sadnica maslina

Hina



Na splitskom Županijskom sudu 29. studenoga trebalo bi početi suđenje bivšem gradonačelniku Metkovića Stipi Gabriću Jambi optuženom da je s dvojicom suradnika – pročelnikom za gospodarstvo Miloradom Dodigom i pročelnikom za financije Petrom Čarapinom, grad kojim je upravljao čak 16 godina oštetio kupnjom sadnica maslina koje je dijelio na svojim predizbornim skupovima i plaćanjem hodočašća HSS-ovaca u Mariju Bistricu.


Optužnica potvrđena još 2015. godine Gabrića Jambu tereti da je u studenom 2007. od Dodiga tražio da na teret gradskog proračuna kupi veći broj sadnica maslina koje je dijelio tijekom kampanje za parlamentarne izbore na kojima je bio nositelj koalicijske liste u X. izbornoj jedinici.


Sadnice maslina, u ukupnoj vrijednosti većoj od 170 tisuća kuna, navodno je platio grad Metković, a Jambo je, osim toga, navodno naložio i da se iz gradskog proračuna kupe sadnice maslina u vrijednosti većoj od 271 tisuću kuna koje je Neretvanska udruga maslinara kupila od trgovačkog društva u kojemu je odgovorna osoba bila njegova supruga.




Po optužnici Gabrić i Čarapina su od rujna 2009. do studenoga 2012. na štetu gradskog proračuna osigurali sredstva za financiranje putovanja članova HSS-a na hodočašće u Mariju Bistricu, iako su znali da nije bilo nikakve osnove da navedene troškove plaća grad Metković koji su pritom navodno oštetili za više od 225 tisuća kuna.