Poznati liberal vratio se u dnevnu politiku

Kovačević: Politika HDZ-a je politika bankrota

Tihana Tomičić

Drugi čovjek izbornog stožera HSLS-a tvrdi da je HDZ godinama kupovao socijalni mir povlasticama iz državnog budžeta i diskrecijskim odlukama ministara



RIJEKA – Politika vladajuće HDZ-ove koalicije je politika bankrota, ali cijenu za to plaćaju svi. Zato ova vlast ne zaslužuje ništa drugo nego nove izbore, na kojima će očigledno propasti – izjavio je Božo Kovačević, drugi čovjek izbornog stožera HSLS-a, koji se nakon dugogodišnje karijere veleposlanika u Moskvi vraća u dnevnu politiku.


Kovačević je u Rijeci, gdje je predstavljen program HSLS-a za 8. izbornu jedinicu, izjavio je da je za HSS i SDSS koji još podupiru Kosoričinu Vladu – prekasno:


»Otkazali oni poslušnost HDZ-u prije ili kasnije, za njih je kasno. Suodgovorni su za loše stanje u gospodarstvu, snižavanje kreditnog rejtinga, prezaduženost Hrvatske i nezaposlenost koja prijeti destabilizacijom političkih prilika u zemlji«, kaže doajen HSLS-a, koji danas vodi i Zakladu Vlado Gotovac.




On tvrdi da je HDZ godinama kupovao socijalni mir povlasticama iz državnog budžeta i diskrecijskim odlukama ministara, i za to će netko morati odgovarati.


– Da svi u Hrvatskoj redovito plaćaju poreze i druge obveze, ove kriza ne bi bila sadašnjih razmjera. Primjerice, da je Robert Ježić redovito plaćao svoje obveze, umjesto što se oslanjao na političku protekciju Ive Sanadera, sigurno ne bi bio bogat kao sada. To je baš dobar primjer nefunkcioniranja sustava, kojega mi želimo mijenjati – rekao je Božo Kovačević.


Dopredsjednik HSLS-a Sandro Jurman poručuje da ova stranka ne podržava uvođenje nijednog novog poreza, i neće u budućem parlamentu podržati nikoga tko bi to predlagao, jer smatraju da Hrvatskoj ne treba preraspodjela postojećeg bogatstva, nego poticaji za stvaranje novih vrijednosti.


– Hrvatska je fiskalno i parafiskalno preopterećena, i podržavat ćemo samo prijedloge kojima će se smanjivati porezna opterećenja gospodarstva i stimulirati nova ulaganja – rekao je Jurman. To znači da se HSLS protivi uvođenju poreza na ekstraprofite i imovinu, što koalicija lijevog centra predlaže.


HSLS je i za decentralizaciju, i to na način da barem jedna četvrtina javnog novca ostane samoupravi.


Čedomir Dundović, čelnik stožera za 8. jedinicu, predstavio je program HSLS-a koji predviđa gradnju ravničarske pruge, izgradnju niza luka nautičkog turizma, poticanje razvoja otoka itd.