''Presica'' u Bugarskoj

Kovač uvjeren da će hrvatska vlada opstati

Hina



 Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izrazio je u utorak uvjerenje da će hrvatska vlada opstati i da će HDZ u njoj i dalje biti ključni čimbenik.


Na pitanje hoće li hrvatska vlada izdržati pritisak napetih odnosa između HDZ-a i Mosta, Kovač je u izjavi za hrvatske novinare u Pravecu u Bugarskoj kazao kako vjeruje u opstanak vlade.


»Vjerujem u opstanak hrvatske vlade u kojoj će HDZ i naša Domoljubna koalicija biti temeljni čimbenik, temeljni dioničar kao što je to i do sada bio slučaj«, kazao je.




Kovač je napomenuo da prijepori postoje i u drugim vladama, a ne samo hrvatskoj, navevši kao primjer britansku vladu u kojoj se jedan dio ministara zauzima za ostanak Velike Britanije u EU-u, a dio za izlazak, a vlada se unatoč tome nije raspala.


»Gledajte, u Hrvatskoj imamo demokraciju. Imamo trenutno specifičnu situaciju. Osobno sam uvjeren u opstanak ove vlade u kojoj će, ponavljam, HDZ biti i dalje glavni dioničar i glavni čimbenik«, naglasio je Kovač.


Kovač je to kazao na margini sastanka ministara vanjskih poslova Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).


Osvrnuvši se na svoj posjet Izraelu, iz kojeg se vratio u ponedjeljak, Kovač je istaknuo da Hrvatska u Izraelu ima puno prijatelja.


»Imao sam odličan razgovor s predsjednikom izraelske vlade, (Benjaminom) Netanyahuom, na čiji sam poziv i bio u Izraelu. Dogovorili smo jačanje hrvatsko-izraelskih odnosa. Mi smo prijatelji. U Hrvatskoj postoje simpatije za Izrael, u Izraelu postoje simpatije za Hrvatsku«, kazao je, dodajući da je razgovarao i s bivšom izraelskom ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni.


Kovač je naglasio da Hrvatska i Izrael sada trebaju razvijati suradnju u konkretnim projektima, za što postoje razne mogućnosti na području gospodarstva, borbe protiv terorizma ili pak poljoprivrede.


Na pitanje jesu li izraelski dužnosnici shvatili i prihvatili njegovo objašnjenje optužbi da u Hrvatskoj jača antisemitizam, Kovač je kazao da je u Izraelu objasnio da je Hrvatska razvijena demokracija, a da je zadaća političara da oštro reagiraju na eventualne »pojave ekstremizma«.


»Ja sam njima objasnio da je Hrvatska jedna vrlo razvijena, napredna demokracija, koja je utemeljena na principima slobode, demokracije i vladavine prava od 1990. godine, to je vrlo važno, znači prije ulaska u EU, te da je na mnogo područja, to sam im jasno rekao, naprednija od mnogo zemalja, čak i u ´staroj´, zapadnoj Europi«, kazao je.


»Međutim, jasno, ako u Hrvatskoj ima pojava ekstremizma, a ima ih razmjerno manje nego u nekim drugim zemljama, onda je na nama u politici da na to oštro reagiramo i da se borimo za one hrvatske vrijednosti koje su zapisane u hrvatskom Ustavu«, istaknuo je Kovač.