Unutarstranački izbori

Kovač pozvao Plenkovića da odustane od kandidature za šefa HDZ-a. Posebno mu zamjera “slučaj Imotski”

Hina

Miro Kovač / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Miro Kovač / Foto: D. KOVAČEVIĆ



Kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač izrazio je u utorak nezadovoljstvo načinom na koji ta stranka obilježava 30. obljetnicu svog Prvog općeg sabora, te pozvao aktualnog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da u ‘interesu stranke’ odustane od kandidature za predsjednika. 


“Plenković sa svojim stavovima, sa svojim politikama ne okuplja, on dijeli HDZ, on više nije čovijek koji nudi rješenja za hrvatsku politiku i za HDZ, pozivam ga da u interesu HDZ-a i u interesu budućnosti ove zemlje odustane od kandidature”, ustvrdio je Kovač. 


Izrazio je nezadovoljstvo načinom na koji HDZ obilježava 30. obljetnicu Prvog općeg sabora HDZ-a. 




“Čujem da u stranci imamo jednu brzopoteznu, brzopleto organiziranu sjednicu koja podsjeća na taj važni čin u hrvatskoj politici, posebno za HDZ”, izjavio je Kovač novinarima u Hrvatskom saboru.


“Tada smo se u HDZ-u odlučili okupljati oko ideje slobodne, demokratske Hrvatske, i u tome smo uspjeli. HDZ danas više nije stranka koja okuplja, stranka je podijeljena i to zbog vrijednosti i svojevoljnih odluka Andreja Plenkovića”, dodao je. 


Kovač kaže kako Plenkovićev način vladanja, njegove svojevoljne odluke, njegove vrijednosti nisu u skladu sa vrijednostima većine birača i članova HDZ-a, a potvrdu za to nalazi u jučerašnjoj reakciji na satiru maškara u Imotskom. “To su dvostruka mjerila i mnogi ljudi u HDZ-u su zbog toga razočarani”, kazao je.  

Kovač smatra da je Plenković stavovima bliži Milanoviću i Bernardiću


 Kandidat za predsjednika HDZ-a tvrdi da je Plenković svojim osobnim stavovima puno bliži SDP-u, predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću i predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću.


Ne možemo imati vodstvo stranke koje vodi politiku SDP-a, politiku Bernardića i Milanovića, to je nešto što HDZ-ovci ne žele, ne žele veliku koaliciju, ne žele koliciju sa SDP-om, nego sa stanakam koje su srodne HDZ-u”, rekao je Kovač,


Ocjenjuje i kako HDZ s Plenkovićem na čelu ne može dobiti parlamentrane izbore i da to članovi HDZ-a “znaju i osjećaju”. 


“Da bismo spriječili treći uzastopni poraz na izborima za Hrvatski sabor bilo bi najbolje da Plenković uopće ne bude kandidat za predsjednika stranke, da se smanje tenzije u HDZ-u i da postignemo jedinstvo kako bismo svi skupa nakon 15. ožujka prionuli poslu i pripremali se za izbore za Sabor”, izjavio je Kovač, koji nije zadovoljan ni Plenkovićevom borbom protiv korupcije. 


“Nama treba Hrvatska u kojoj sposobni mogu, bez posebnih veza, doći do pozicija koje će im omogućiti da u Hrvatskoj mogu ostvariti svoje osobne snove koji će biti pozitivni za ekonomski i društveni razvoj u državi”, naglasio je.  


 “Opcija za promjene i ja osobno jamčimo da ćemo na tragu takvih razmišljanja uspjeti preporoditi HDZ i nakon pobjede na parlamentarnim izborima preporoditi Hrvatsku, staviti je na zdrave temelje, okrenuti se istinskoj borbi protiv korupcije, pravoj kadrovskoj politici i pretvoriti Hrvatsku u zemlju u kojoj se može korektno, pristojno živjeti od svog rada i svojih sposobnosti”, poručio je Kovač i potvrdio da su kandidati Opcije za promjene skupili dovoljno potpisa.