Oštra retorika

Kovač o Izetbegovićevim napadima: ‘Pelješki most gradi se na hrvatskom teritoriju. To je stvar Hrvatske’

Tihomir Ponoš

Pelješki most gradit će se na hrvatskom državnom području

Pelješki most gradit će se na hrvatskom državnom području

Od godine 1999. na snazi je ugovor kojim je utvrđena granica. Potpisali su ga predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, kazao je Miro Kovač



ZAGREB – Nitko od naših sugovornika ne vidi kako bi vanjskopolitičke izjave koje daje bošnjački član predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović mogle biti korisne, dapače ocjenjuju ih štetnima, a njihovo ishodište vide prije svega u unutarnjoj politici. Izetbegović se protivi gradnji Pelješkoga mosta, a Glavni odbor njegove stranke je usvojio zaključak kojim se traži da Hrvatska prekine sve aktivnosti na gradnji tog mosta dok se ne utvrdi međudržavna granica.


Predsjednik GO-a SDA Halid Genjac izjavio je da je neprihvatljivo taj most graditi na štetu teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, a prije gradnje mosta mora se ratificirati ugovor o granici iz 1999. Druga sporna točka za Izetbegovića je Protokol o suradnji na realizaciji projekta »Opskrba prirodnim plinom krajnjeg kupca – Rafinerija nafte Brod«. Taj Protokol potpisali su hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić. Njime bi trebala biti modernizirana bosanskobrodska rafinerija, a posljedica modernizacije trebalo bi biti rješenje problema zagađenog zraka u Slavonskom Brodu.


Stvar Hrvatske


Predsjednik saborskog Odbora za vanjske poslove i međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač izjavio je za naš list da je dovođenje u pitanje Pelješkog mosta besplodna radnja.




– Pelješki most gradit će se na hrvatskom državnom području. To je, dakle, stvar Hrvatske. Od godine 1999. na snazi je ugovor kojim je utvrđena granica. Potpisali su ga predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović – kazao je Kovač i dodao da se tim ugovorom određuje i granica na moru, i to tako da se ona proteže sredinom morskog prostora između kopna Hrvatske i BiH, u skladu s Konvencijom UN-a o pravu mora. Nadalje, temeljem te Konvencije bosanskohercegovački brodovi uživaju pravo neškodljivog prolaska teritorijalnim morem Hrvatske – naveo je Kovač i zaključio »to su činjenice!«.


Napomenuo je da Hrvatska postupa u skladu s međunarodnim pravom, tako i u slučaju Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, odnosno Daytonskog sporazuma. Kovač se osvrnuo i na drugu temu, a to je pitanje izbornog zakona u BiH. Podsjetio je da je Hrvatska, kao potpisnica Daytonskog sporazuma, dužna »u cijelosti poštovati i promicati ispunjenje obveza« koja se tiču Ustava BiH.


– A Ustav određuje da su odluke bosanskohercegovačkog Ustavnog suda konačne i obvezujuće. Drugim riječima, treba izmijeniti izborni zakon, kao što to nalaže Ustavni sud, da bi se osiguralo da BiH funkcionira kao pravna država. Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma nema izbora i mora na tomu inzistirati. Od kolega iz SDA, koja je partnerska stranka HDZ-a, očekujem da budu konstruktivni i prema Hrvatskoj grade pozicije na temelju međunarodnog prava i u duhu dobrosusjedskih odnosa – zaključio je Kovač.


Napinjanje odnosa


Potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović iz SDP-a izjavio je da ne vidi kako bi Izetbegovićeve izjave mogle biti korisne. Složio se s tezom da nije riječ o službenoj politici Predjedništva BiH ili Vijeća ministara, ali Izetbegović je član Predsjedništva, a SDA nije »bilo koja stranka«. Iz svega Klisović zaključuje da su za Izetbegovića važniji unutarnjopolitički momenti nego odnosi sa susjedima, »a ne može se do te mjere napinjati odnose sa susjedima«.


Temeljit poznavatelj stanja u regiji iz diplomatskih izvora koji želi biti neimenovan zaključuje da je riječ o »potpuno nerazboritom ponašanju«, a uzrok je borba za prevlast unutar bošnjačkog korpusa koje iz vizure Izetbegovića i SDA ugrožava Fahrudin Radončić.