Ministar vanjskih poslova

Kovač demanirao Hahna: Dogovor o uklanjanju hrvatske blokade Srbiji još nije postignut

Hina



Dogovor o uklanjanju hrvatske blokade otvaranju poglavlja 23 u pregovorima o pristupanju Srbije Europskoj uniji još nije postignut, a kada bude, javnost će o tome biti obaviještena, rekao je u četvrtak u Zagrebu hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.


Europski povjerenik za pregovore o proširenju i susjedsku politiku Johannes Hahn izjavio je ranije u četvrtak u Bruxellesu da je postignut dogovor s Hrvatskom u vezi otvaranja poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava i da bi to trebalo biti potvrđeno sljedeći tjedan na sastanku Corepera, tijela koje čine veleposlanici država članica EU-a.


Srbijanski mediji također su objavili da je Hrvatska dala pismenu suglasnost Srbiji za otvaranje poglavlja 23, što je MVEP demantirao priopćivši da je riječ o propagandi u svrhu dezinformiranja javnosti.




Ministar Kovač rekao je u izjavi za novinare tim povodom da je razgovarao s povjerenikom Hahnom o tome u utorak navečer u sklopu posjeta Parizu, no da dogovor još nije postignut, istaknuvši da hrvatski zahtjevi moraju biti uvaženi.


»Mi smo razgovarali tom prigodom i o tom mogućem rješenju. Očekujemo (…) ovih dana postići dogovor. Još ga nismo u potpunosti postigli«, kazao je.»Kad ga postignemo, onda ćemo o tome hrvatsku i europsku javnost jasno informirati«, dodao je.

»Za sada, ja se ne bih prepuštao nekakvim špekulacijama. Mi tako ne radimo. Mi smo diskretni, ozbiljni (…) Ne puštamo nekakve informacije u strane medije o nekakvim pregovaračkim procesima. To je previše ozbiljna stvar. Mi tako ne funkcioniramo«, kazao je.


Glede napisa u srbijanskim medijima, ministar je kazao da se u srbijanskim medijima piše puno toga bez ikakvih osnova.


»Ono što vam mogu reći je da Hrvatska zaista, a to sam već rekao nekoliko puta, razgovara s Europskom komisijom, zemljama članicama i nizozemskim predsjedništvom EU-a o rješenju. Želimo pronaći rješenje koje će jasno uvažavati hrvatske zahtjeve«, rekao je.


»Bez ispunjavanja tih zahtjeva neće biti moguće napredovati što se Srbije tiče. Moguće je da će ti zahtjevi biti ispunjeni. Mi na tome radimo«, dodao je.Hrvatska traži da se kao mjerilo za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom zatraži puna suradnja s Haškim sudom, ukidanje zakona o nadležnosti Srbije za procesuiranje ratnih zločina na prostoru cijele bivše Jugoslavije te osiguravanje prava hrvatskoj manjini. Kovač vjeruje da je rješenje moguće pronaći. »Ja sam osobno optimist. Mislim da je moguće pronaći rješenje. Mislim da smo blizu rješenja«, kazao je.»Hrvatski interesi, na kojima radimo, koji su i europski interesi, moraju biti zastupljeni«, naglasio je Kovač.